Transnistria şi Găgăuzia

VADIM KRASNOSELSKI: TRANSNISTRIA NU VA PURTA NEGOCIERI CU MOLDOVA DESPRE REINTEGRARE, CI VA OBŢINE RECUNOAŞTEREA

28 noiembrie, 2017

Transnistria nu va purta negocieri cu Moldova despre reintegrare, ci se va concentra pe recunoaşterea internaţională. O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski într-un interviu pentru publicaţia rusă „Izvestia”, numindu-se „preşedintele moldovenilor”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în articolul intitulat „Transnistria a refuzat să fie română”, el a spus că „domeniul politic al reglementării nu poate fi discutat din cauza acţiunilor inconsecvente ale Chişinăului”.

Drept exemplu el a adus „tentativa recentă a forţelor de la conducerea Moldovei de a impune ţării limba română în calitate de limbă de stat, iar iniţiativa aceasta fiind lansată cu puţin timp înainte de reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

„Pentru transnistreni, problema limbii este foarte sensibilă, de aceea, orice discuţii la Chişinău despre dorinţa de a recunoaşte limba română drept limbă de stat provoacă neplăcere. Aceste intenţii ale guvernării Moldovei confirmă din nou că drumul Tiraspolului şi al Chişinăului se despart tot mai mult, iar dacă am discuta componenta politică a reglementării şi ne-am gândi la reintegrare, ar însemna să fim rupţi de la realitate”, a constatat Krasnoselski.

Potrivit lui, teritoriul unde se păstrează etnia, cultura şi scrisul moldovenesc se numeşte „Republica Moldovenească Nistreană”.

„În fond, eu sunt președintele moldovenilor. Pentru că toate pornesc de la limbă. Dacă nu ar fi fost Transnistria, nu ar mai fi existat moldoveni pe harta lumii. Presiunea asupra limbii este o greșeală, dar asta este alegerea lor. La ei limba este română, iar la noi este moldovenească. Ei înşişi arată că noi suntem diferiţi. Dacă în Moldova ar avea loc un referendum privind recunoașterea limbii române ca limbă de stat sau chiar privind aderarea la România, Transnistria va respecta decizia poporului. Dar acest lucru va confirma încă o dată că Chișinăul și Tiraspolul nu au aceeași cale”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.28 13:04 Grigore
    Noi vrem sa reintegram Moldova da ei vor independenta, cum asa?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.