Transnistria şi Găgăuzia

„KOMMERSANT”: GUVERNUL MOLDOVEI SE PREGĂTEŞTE SĂ PREZINTE „VIZIUNEA” OFICIALĂ A REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE

29 noiembrie, 2017

Guvernul Moldovei se pregăteşte să prezinte „viziunea” oficială a reglementării transnistrene. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta scrie joi publicaţia rusă „Kommersant” cu referire la sursele sale.

Potrivit publicaţiei, documentul oficial, numit „Viziune” şi care prezintă punctul de vedere al Guvernului referitor la statutul Transnistriei în componenţa RM, ar putea fi prezentat în viitorul apropiat. Autorul Vladimir Soloviov nu exclude că proiectul statutului Transnistriei ar putea fi prezentat oficial înainte de summit-ul Consiliului Miniştrilor de Externe ai statelor OSCE, care va avea loc pe 7-8 decembrie la Viena.

Potrivit surselor „Kommersant”, documentul începe cu o constatare a necesităţii de a retrage trupele rusești de pe teritoriul Moldovei, deoarece „Chişinăul acţionează din faptul că, în 1999, la summit-ul OSCE de la Istanbul, Rusia s-a angajat să evacueze trupele, armamentul și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova până în anul 2003”. În „Viziune” se menţionează şi despre operațiunea de menținere a păcii pe Nistru, la care participă contingente militare din Rusia, Moldova și Transnistria, în contextul transformării acesteia într-o misiune civilă cu mandat internațional.

„Ambele poziții fixate în document – despre retragerea GOTR și evacuarea munițiilor și despre transformarea operațiunii de menținere a păcii în misiune civilă cu mandat internațional – nu sunt ceva nou. Chișinăul repetă aceste cerințe de mult și peste tot. Ultima dată prim-ministrul moldovean Pavel Filip le-a repetat la sesiunea recentă a Adunării Generale a ONU”, scrie „Kommersant”.

Potrivit publicaţiei, referitor la statutul juridic al Transnistriei în componenţa Moldovei, acesta seamănă cu statutul Autonomiei Găgăuze.

„În documentul pregătit de Guvern, statutul Transnistriei este similar cu statutul Găgăuziei, dar cu mai puține competenţe”, spune o sursă familiarizată cu documentul. Potrivit acesteia, documentul prevede păstrarea constituției, șefului regiunii, parlamentului și guvernului Transnistriei, însă nu şi dreptul, de exemplu, de a adopta legi, ci numai acte normative”, notează ziarul.

Potrivit interlocutorilor „Kommersant”, „aceasta este o poziție de negocieri, care se poate schimba”.

În opinia publicaţiei, documentul nu are ceva nou deosebit, deoarece prevederile sale principale au fost exprimate în repetate rânduri de către Chișinăul oficial. „Kommersant” consideră că „există o anumită noutate în text, la secțiunea dedicată limbilor”.

„În „Viziune”, limba de stat este propusă a fi numită nu moldovenească, dar română. Această prevedere, dacă rămâne în versiunea finală a documentului, va provoca cu siguranță controverse. Mai mult, în Republica Moldova, numele limbii de stat este încă un subiect controversat. În Constituția țării limba este numită moldovenească, care funcționează în baza graficii latine. Cu toate acestea, în societate și printre elite nu există un consens în această chestiune”, amintește ziarul.

Potrivit surselor sale, proiectul a fost scris de directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, și analistul român Iulian Chifu, care a fost consilier al președintelui României pentru securitatea națională în perioada când această funcţie era deținută de Traian Băsescu. Ulterior, textul a fost prelucrat de vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, și amabasadorul cu misiuni speciale al MAE al Moldovei, Ion Stăvilă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.