Transnistria şi Găgăuzia

GRIGORII KARASIN: CHIŞINĂUL ŞI TIRASPOLUL TREBUIE SĂ AVANSEZE SPRE REGLEMENTARE TREPTAT

05 decembrie, 2017

Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să avanseze spre reglementare treptat. Potrivit agenţiei INFOTAG, de această opinie este viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigorii Karasin, care a oferit un interviu pentru ziarul rus „Izvestia”.

El a subliniat că Moscova insistă asupra încheierii unui acord între părți privind garanțiile de îndeplinire a acordurilor încheiate. Diplomatul a amintit că Moscova a prezentat proiectul documentului la reuniunea de la Berlin a participanților la formatul „5+2” în iunie 2016 și acum este momentul de a-l aduce la bun sfârşit, ținând seama în special de evoluțiile care au avut loc la întâlnirea recentă de la Viena.

„În urma întâlnirii, care, din păcate, a fost singura în anul de președinție austriacă în cadrul OSCE, pe lângă aprobarea deciziilor luate de părți, a fost semnat un protocol, care evidențiază modalitățile de a avansa în continuare în tactica pașilor mici. Majoritatea acordurilor semnate au un caracter-cadru. Este important să monitorizăm modul în care acestea vor fi implementate și dacă vor apărea obstacole artificiale. În acest sens, devine actual lucrul asupra propunerii Rusiei de a încheia un acord între Chișinău și Tiraspol cu privire la garantarea îndeplinirii acordurilor convenite”, a afirmat Karasin.

El a reamintit că anul trecut a fost semnat un protocol „în care părţile s-au angajat să ajungă la o soluție a mai multor probleme de interacțiune practică între cele două maluri, dar din cauza „poziției dure a Chișinăului”, nu a existat niciun progres”.

În opinia sa, impulsul procesului de negociere a fost dat de întâlnirile Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, în ianuarie și martie 2017.

El a menţionat că acum au fost semnate patru acorduri, precum şi a fost deschis podul peste Nistru în apropierea localităţilor Gura Bîcului şi Bîcioc.

„Acum, principalul lucru este de a nu cădea în euforie în urma rezultatelor obținute, ci de a ne concentra asupra elaborării calitative a deciziilor în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Graba prea mare ar putea duce la rezultate contrare activităţii sistematice de creare a unei atmosfere de încredere”, a subliniat Karasin.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.