Transnistria şi Găgăuzia

MAE AL TRANSNISTRIEI SUSŢINE CĂ REGLEMENTAREA CONFLICTULUI ESTE POSIBILĂ DOAR ÎN BAZA RECUNOAŞTERII INTERNAŢIONALE A RMN

11 decembrie, 2017

Ministerul Afacerilor Externe al Transnistriei insistă pe recunoaşterea internaţională a RMN. Potrivit agenţiei INFOTAG, acest lucru este menţionat într-o declaraţie a MAE, adoptată în urma reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE, care a avut loc săptămâna trecută la Viena.

„Suntem convinşi că o condiţie principială pentru elaborarea unui model eficient de rezolvare a conflictului este respectarea drepturilor inalienabile şi a intereselor populaţiei din Transnistria şi, mai presus de toate, punerea în practică a rezultatelor referendumului republican din 2006. În acest sens, subliniem angajamentul faţă de poziţia principială privind necesitatea recunoaşterii juridice internaţionale a suveranităţii şi independenţei Republicii Moldoveneşti Nistrene”, se arată în document.

Autorii au criticat Declaraţia Consiliului de Miniştri ai Afacerilor Externe ai OSCE, adoptată la summit-ul de la Viena. Potrivit Ministerului de Externe de la Tiraspol, astfel de declaraţii anuale „nu fac parte din cadrul juridic al procesului de negocieri şi nu au un caracter obligatoriu, deoarece sunt adoptate fără participarea directă şi fără a ţine cont de poziţia Transnistriei”.

„Evaluarea pozitivă a rezultatelor atinse în 2017, făcută de statele membre ale OSCE, a fost posibilă numai datorită impulsului dat negocierilor la iniţiativa părţii transnistrene. Transnistria a depus eforturi maxime pentru a scoate procesul de negocieri din impasul prelungit, cauzat de neimplicarea preşedinţiei OSCE în medierea activă”, a remarcat MAE al Transnistriei, criticând iarăşi preşedinţia Austriei în OSCE.

Tiraspolul consideră că „abordarea iraţională, exprimată în apelul de a se implica în dialog în conformitate cu nişte „parametri conveniţi la nivel internaţional”, care prevăd aşa-numita „integritate teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova” are un caracter abstract şi nu are nimic de-a face cu procesul de negociere actual”.

„Formatul de reglementare politică definitivă a relaţiilor dintre RMN şi Republica Moldova nu poate fi soluţionat de oarecare platforme terţe, iar parametrii săi trebuie să fie aprobaţi prin acorduri în cadrul dialogului direct între părţi, în prezenţa unor factori relevanţi şi a unui consens durabil”, susţine MAE al Transnistriei, care a refuzat să discute problema privind statutul regiunii şi insistă asupra soluţionării în continuare a „problemelor sociale, economice şi umanitare în interesul oamenilor”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.11 16:14 David
    Este evident ca nici Gusan nici Plaha nu put sa fac nimic?
  2. 2017.12.11 16:15 Vlada
    Pina chind sa fie anuma asa cum vre Moscova!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.