Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA ESTE CONVINSĂ CĂ DATORITĂ SPRIJINULUI RUSIEI ÎI VA REUȘI TOTUL

27 decembrie, 2017

Obiectivul minim al guvernului transnistrean pentru anul 2018 este de a asigura stabilitatea salariilor și pensiilor la nivel actual și de a face totul pentru a preveni deprecierea veniturilor populației. O declaraţie în acest sens a făcut, în ajun, președintele guvernului, Alexandr Martînov, la o conferință de presă privind bilanţul anului curent și planurile pentru noul an.

„Sunt convins că, cu susţinerea Rusiei, noi, inevitabil, vom reuși totul. Trebuie doar să așteptăm un pic, ca economia noastră să revină la normal și aceasta va avea neapărat un impact asupra nivelului de trai al cetățenilor noștri”, este convins el.

Potrivit agenției INFOTAG, prim-ministrul a spus că statistica este una pozitivă, deși a recunoscut că, deocamdată, economia Transnistriei se aseamănă cu un pacient grav bolnav, a cărui reabilitare se așteaptă doar peste 3-4 ani, cu condiția ca PIB-ul să crească anual până la 6-7%.

„Dacă în acest timp vom scăpa de deficitul bugetar, putem vorbi despre o creștere mai mult sau mai puțin substanțială a pensiilor, salariilor și despre îmbunătățire în alte domenii. Anume 3-3,5 de ani este perioada de reabilitare, timp în care trebuie să ieșim din criza din domeniul finanțelor de stat”, a spus el, atribuind în mod obișnuit responsabilitatea pentru situația tristă a economiei pe seama autorităților precedente.

Martînov consideră că una dintre căile cheie pentru reabilitarea economică este „încărcarea capacităților de producție ale întreprinderilor transnistrene, care activează în prezent la nivelul mediu de 40-50%”.

„Pentru aceasta, este necesară creditarea suplimentară a întreprinderilor transnistrene, astfel încât ele să poată spori capitalul de lucru și volumul producției. Și al doilea moment: trebuie să găsim piețe suplimentare de desfacere. În prezent, se lucrează mult în acest sens cu Rusia”, a explicat el.

Potrivit lui, pentru a asigura creșterea, este nevoie de circa $60 mil.

„Acum elaborăm un mecanism transparent, conform căruia aceste resurse bănești vor ajunge în Transnistria din Federația Rusă. Este vorba despre deschiderea unei linii de credit, în cadrul căreia vor fi finanțate proiectele de investiții, desigur doar după ce vor fi evaluate riscuri atât din partea băncilor transnistrene, cât și din partea celor rusești. Astăzi suntem aproape de finalizarea lucrului asupra acestui mecanism. Sperăm mult că anul viitor acesta își va începe totuși activitatea”, a spus premierul.

El a remarcat că anul acesta, relațiile cu Federația Rusă „au ajuns la un nivel total nou, atât în ceea ce ține de președinte și de guvern, cât și de Sovietul Suprem și Banca Centrală.

„Acele decizii care au fost elaborate împreună cu Federația Rusă și convenite la nivelul conducerii acesteia vor permite în anul viitor să economisim sute de milioane de ruble din bugetul transnistrean. Și acest lucru este foarte important. Acesta este un progres destul de serios în relațiile noastre”, a spus Martînov.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.