Transnistria şi Găgăuzia

MOLDOVA SALUTĂ PRIORITĂŢILE PREŞEDINŢIEI ITALIENE ÎN OSCE PENTRU ANUL 2018

12 ianuarie, 2018

Preşedinţia italiană în OSCE îşi propune pe parcursul mandatului său în 2018 să asigure un cadru propice pentru funcționarea eficientă a organizaţiei şi a adoptat motto-ul „Dialog, Proprietate, Responsabilitate” (Dialogue, Ownership, Responsibility). O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Angelino Alfano, prezentând joi, la reuniunea Consiliului Permanent al OSCE la Viena, priorităţile activităţii sale în calitate de președinte în exercițiu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că o atenţie aparte va fi acordată crizei migrației în bazinul mediteranean şi soluționării conflictelor prelungite din Republica Moldova, Georgia și regiunea Karabahului de Munte în cadrul formatelor existente de negocieri.

Într-un comunicat al MAEIE se menţionează că delegația Republicii Moldova pe lângă OSCE a intervenit cu un discurs național, prin care a fost reiterată necesitatea promovării procesului de negocieri în formatul „5+2” privind soluționarea conflictului transnistrean, precum și sprijinul pentru soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina.

Reprezentantul Permanent al RM la OSCE, Victor Osipov, a subliniat importanța consolidării dialogului în spațiul OSCE pe baza abordării cuprinzătoare în contextul reglementării conflictelor, funcţionării corespunzătoare a mecanismelor şi instituţiilor autonome, precum şi al misiunilor de teren.

Totodată, MAEIE salută desemnarea în calitate de Reprezentant Special pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean pe ex-ministrul de externe italian, Franco Frattini, cunoscut în Republica Moldova inclusiv datorită susţinerii acordate ţării noastre pe durata mandatului său de vicepreședinte al Comisiei Europene în anii 2004-2008.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.12 10:15 David
    Deja acum putem sa spunem ca nu sa fie nimic, problema ramina nerezolvata...
  2. 2018.01.12 10:26 Mihai
    Daca Germania nu a facut nimic, Italia tot nu sa face nici un fleac...
  3. 2018.01.12 10:27 Petr
    Oni prosto derebaneat budjet OSCE vot i vse!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.