Transnistria şi Găgăuzia

AMBASADORUL RUS L-A LĂUDAT PE LIDERUL DE LA TIRASPOL PENTRU PRIMUL AN DE PREŞEDINŢIE

18 ianuarie, 2018

Primul an al preşedinţiei lui Vadim Krasnoselski a fost unul fructuos, marcat pentru Transnistria prin schimbări serioase atât în domeniul politicii economice, cât și al politicii externe. Această opinie a fost exprimată de Ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin, în cadrul unei întrevederi la Tiraspol cu președintele autoproclamatei RMN.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, diplomatul rus s-a referit la „creșterea semnificativă a industriei și agriculturii republicii, precum și a activității comerțului exterior”. El a menţionat şi importanţa faptului că, „menținând în același timp contactele economice cu țările Uniunii Europene, Transnistria stabileşte intens relații comerciale cu Rusia: într-un an exporturile către Rusia au crescut cu 44%”.

Farit Muhametşin a remarcat „interesul tot mai mare al ţărilor europene faţă de republică” şi consideră că acest lucru „este un merit al conducerii transnistrene, ale cărei iniţiative au urnit din loc procesul de negocieri”.

La rândul său, liderul transnistrean a apreciat înalt rolul Rusiei ca garant, mediator și pacificator. În același timp, el a spus că „discuţiile despre ajutorul material exclusiv pe care îl oferă Rusia Transnistriei sunt o minciună”

„În primul rând, aș evidenţia sprijinul politic și diplomatic. În al doilea rând, sprijinul militar-strategic (este vorba de pacificatori și GOTR, care sunt garanți ai păcii pe teritoriul transnistrean). Importantă este şi asistența culturală și umanitară, în special, pe linia educațională. Şi abia apoi putem vorbi de asistență financiară, care, lucru deosebit de important, nu este doar un flux financiar, ci vine sub formă de împrumuturi pentru întreprinderile transnistrene. Este o practică obișnuită atunci când statul și economia sa se dezvoltă, atrăgând resursele creditare. Moldova și Ucraina atrag resurse occidentale de creditare. Noi atragem ajutorul rusesc, deoarece ne orientăm spre Rusia. Vrem să avem autonomie, dar pentru aceasta este necesar să ridicăm economia la un anumit nivel”, a spus el.

Interlocutorii au subliniat principalele direcții de cooperare ulterioară, au definit planurile și sarcinile pentru viitorul apropiat. Printre problemele cele mai actuale se numără „dobândirea cetățeniei ruse de către transnistreni”, deși astăzi fiecare al doilea locuitor al regiunii are această cetăţenie.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.18 17:51 Galina
    Ce lauda mare pentru separatistul numerul unu!
  2. 2018.01.18 17:52 Fima
    Asemene lucruri dl ambasador a spus si pentru Sevciuc...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.