Transnistria şi Găgăuzia

NOUL VICEPREMIER A PREZENTAT PRIORITĂŢILE DE ACTIVITATE ÎN DOMENIUL REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE PENTRU ANUL 2018

19 ianuarie, 2018

Republica Moldova se va axa în acest an pe implementarea înțelegerilor convenite pe parcursul anului 2017, dinamizarea activității în platformele de dialog pentru reglementarea transnistreană, în special a grupurilor de lucru sectoriale, aplicarea prevederilor DCFTA în regiunea transnistreană, promovarea proiectelor favorabile intereselor populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, în ajun, în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit. Printre priorităţi ea a mai numit asigurarea protecției drepturilor omului în regiune și consolidarea capacităților instituționale ale autorităților responsabile de realizarea dezideratului de reintegrare a țării.

Viceprim-ministrul a mulțumit pentru activitatea pe care o desfășoară Ambasada SUA pe teritoriul RM, precum și pentru sprijinul acordat în procesul de reglementare transnistreană.

Oficialii au făcut un schimb de opinii vizavi de posibilitățile consolidării cooperării și sprijinirii procesului de reglementare și impulsionării dialogului Chișinău – Tiraspol, fiind evidențiat rolul SUA în susținerea procesului de promovare a reformelor structurale de către autoritățile RM și în realizarea unor proiecte de interes comun.

Problematica transnistreană a fost discutată şi la întrevederea vicepremierului cu Ambasadorul Ucrainei în RM, Ivan Gnatîșin, şi cu reprezentantul special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Viktor Krijanovski.

Vicepremierul Cristina Lesnic a menționat că agenda sa de lucru urmează să fie concentrată pe faza de implementare a deciziilor protocolare semnate în anul 2017, punerea în aplicare a înțelegerilor stabilite în protocoalele ședințelor formatului de negocieri „5+2” și în Declarația Consiliului Ministerial al OSCE cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană din decembrie 2017, inclusiv pe abordări orientate spre interesul cetățenilor, protecția drepturilor omului, aplicarea legii și asigurarea respectării statului de drept.

Ea a subliniat necesitatea continuării negocierilor în cadrul tuturor platformelor existente, mobilizarea eforturilor participanților la dialog, sporirea calității în activitatea grupurilor de lucru sectoriale și eficientizarea comunicării, menţionând că Republica Moldova mizează pe sprijinul Ucrainei în acest sens.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.