Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA ESTE DISPUS SĂ ÎȘI ASUME ROLUL DE MEDIATOR ÎNTRE MOLDOVA ȘI RUSIA

24 ianuarie, 2018

Transnistria este „adepta dezvoltării relațiilor de bună vecinătate între Moldova și Rusia și este dispusă să își asume rolul de mediator pentru a stabiliza pozițiile lor”, a declarat președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru un ziar rus.

Potrivit agenției INFOTAG, el și-a exprimat îngrijorarea față de „retorica antirusă a parlamentarilor moldoveni”, în special intenția „de a înainta Rusiei o notă de plată pentru ocuparea Transnistriei”.

„Personal, nu sunt optimist în privința relației care se dezvoltă. Nu suntem adepții agravării situației... Cererile despre anumite plăți nu au perspective. Dimpotrivă, trebuie să ne gândim la apropierea pozițiilor și la căutarea unui compromis. În opinia mea, opțiunea optimă este rezolvarea problemelor oamenilor simpli de pe ambele maluri ale Nistrului. Sunt o mulțime de astfel de probleme, acumulate în aceste decenii. Suntem gata să rezolvăm aceste probleme în principiu și chiar să fim mediatori între Rusia și Moldova. De ce nu? Pozițiile trebuie să fie stabilizate, pentru noi este foarte avantajos ca vecinii să fie stabili”, susține liderul de la Tiraspol.

Comentând o altă inițiativă a Parlamentului Moldovei, cea cu privire la interzicerea așa-numitei propagande ruse, el a subliniat că „orice interzicere a informațiilor nu este bună”.

„Acesta este un alt pas spre tensiuni. Cred că este necesar ca bunul simț să prevaleze. În cea mai mare parte, moldovenii nu sunt conflictuali și nu doresc tensiuni în relațiile dintre țări. Există un șir de politicieni care generează toată această agresiune. Dar cea mai mare parte a oamenilor din dreapta Nistru nu sunt înclinați spre agresiune, oamenii doresc să trăiască într-un stat pașnic”, a spus Krasnoselski.

El a spus că una dintre principalele probleme ale Moldovei este faptul că "o parte a populației privește spre Vest, iar cealaltă parte spre Rusia”.

„Cred că aici trebuie oferită posibilitatea ca țara să se dezvolte atât într-o direcție, cât și în cealaltă. Așa s-a întâmplat că Transnistria și Moldova s-au pomenit a fi în calea dintre est și vest atât din punct de vedere geopolitic, cât și din punct de vedere geografic. De aceea, eu văd Transnistria, în acest sens, nu ca un teritoriu de dezbinare geopolitică sau de întâlnire a doi vectori, est și vest, care include o dinamică puternică și o tensiune. Nu, eu văd Transnistria ca un amestec de interese din vest și est, ca un exemplu unde se pot reconcilia valorile vestului și estului, unde se poate trăi în pace”, a spus liderul transnistrean.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.