Transnistria şi Găgăuzia

REPREZENTANTUL MAE AL RUSIEI S-A ÎNTÂLNIT CU CONDUCEREA RAIONULUI DUBĂSARI

08 februarie, 2018

Ambasadorul cu misiuni speciale al Rusiei, Serghei Gubarev, a vizitat în ajun raionul Dubăsari, fiind însoţit de ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev. La întrevederea de la Dubăsari au participat şeful administraţiei oraşului, Ruslan Ceban, şi preşedintele raionului, Grigore Policinschi.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Policinschi a scris pe pagina sa de facebook că subiectul principal al discuţiilor a fost „restabilirea dreptului țăranilor, agenților economici, proprietarilor, instituțiilor si posesorilor de drept pentru a avea acces şi posibilitatea de prelucrare a pământului amplasat după traseul Tiraspol-Dubăsari-Rîbniţa”.

El a menţionat „necesitatea de a stabili un dialog permanent între administrațiile locale şi centrale de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv pentru a asigura drepturile şi necesităţile locuitorilor de toate naţionalităţile ce trăiesc pe ambele maluri la libera circulație, precum şi pentru a dezvolta relațiile economice, sociale şi umanitare”.

Potrivit lui, Gubarev a sprijinit această poziţie, confirmând interesul părţii ruse în soluţionarea problemei pământului „prin înţelegere reciprocă şi compromis”.

Policinschi a remarcat că întrevederea „a fost una grea, dar sinceră şi necesară”.

„Pentru prima dată în mai mulți ani am reuşit să ne întâlnim, să ne auzim unul pe altul, să ne exprimăm opiniile pentru a găsi soluții în comun, în interesul oamenilor simpli din satele noastre. Mai sunt însă şi unele declarații neclare, condiții eronate, dar este important ca s-a început dialogul direct. Astfel, vreau să apreciez intențiile şi acțiunile conducerii de vârf a statului, a Guvernului, în special, noua conducere responsabilă de reintegrarea ţării, Cristina Lesnic, precum şi acţiunile autorităților din stânga Nistrului, care în ultimul timp depun un efort considerabil pentru a îmbunătăți climatul şi dialogul între autoritățile de pe ambele maluri a Nistrului, care trebuie să fie susținut şi în continuare, căci este în interesul național al nostru”, a scris el.

Preşedintele raionului şi-a exprimat speranţa că „partenerii de dezvoltare, societatea civilă şi autoritățile vor întreprinde măsurile necesare pentru a apropia cele două maluri, care va duce la reintegrarea pașnica a Moldovei”.

După cum a informat anterior INFOTAG, problema terenurilor în Dubăsari a apărut în 1999, când vameşii transnistreni au început să le pună piedici fermierilor moldoveni în traversarea drumului, ca să-şi cultive terenurile. Totodată, ei au fost obligaţi să plătească impozite şi taxe pentru culturile exportate. În cele din urmă, mulţi au refuzat să mai cultive terenurile. Este vorba de circa 6,5 mii de hectare de terenuri agricole, în care 5,6 mii de săteni sunt proprietari, cu documentele corespunzătoare eliberate de către autorităţile competente ale Republicii Moldova.

Problema accesului ţăranilor la terenurile lor este una dintre principalele probleme ridicate de Moldova la toate platformele în procesul de reglementare transnistreană. În cadrul şedinţei din 25 noiembrie 2017, reprezentanţii politici din Moldova şi Transnistria au reuşit să semneze o decizie de protocol privind unele măsuri de soluţionare a problemelor legate de utilizarea terenurilor agricole situate în raionul Dubăsari, după autostrada Tiraspol-Camenca.

În vederea îndeplinirii deciziei, săptămâna trecută, Guvernul Transnistriei a adoptat o hotărâre care prevede „reglementarea problemelor utilizării terenurilor şi crearea condiţiilor optime pentru activitatea producătorilor agricoli în raionul Dubăsari”.

Potrivit acesteia, pentru prelucrarea pământului de către persoanele fizice şi juridice din satele Doroţcaia, Pîrîta, Coşniţa, Pogrebea, Cocieri, Molovata Nouă, Vasilievca, aceştia trebuie să obţină certificatul de la administraţia raionului în baza „cererii, documentelor şi în ordinea stabilită de Ministerul Agriculturii şi Resurselor Naturale al RMN şi în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, ţinând cont de acordurile semnate în cadrul procesului de negocieri cu RM”.

Înregistrarea simplificată specială a utilizatorilor de terenuri şi eliberarea certificatului respectiv se efectuează gratuit, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii şi a documentelor. Valabilitatea certificatului este de până la cinci ani.

Conform hotărârii, cetăţenii Moldovei care deţin în proprietate „terenuri agricole în raionul Dubăsari din RMN, la nord-est de drumul Tiraspol-Camenca, le vor putea cultiva şi îşi vor putea lua recolta în baza unui certificat de înregistrare simplificată specială în calitate de utilizatori de terenuri”.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.08 15:57 Anatolie
    Pina chind Moldova nu este gata sa rezolva intrebarea cu Transnistria...
  2. 2018.02.08 16:00 Eva
    Policinschi cunoste problema foarte si foarte bine, el sta acolo ultimele 25 de ani.
  3. 2018.02.09 08:29 Nina
    Pogovorili, nu i cito dalishe?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.