Transnistria şi Găgăuzia

CHIŞINĂUL INSISTĂ PE SOLUŢIONAREA CÂT MAI GRABNICĂ A PROBLEMEI REFERITOR LA UTILIZAREA TERENURILOR AGRICOLE, AMPLASATE DUPĂ TRASEUL TIRASPOL-CAMENCA

09 februarie, 2018

Întâlnirea din ajun de la Dubăsari a fost una pozitivă şi productivă, a declarat reprezentantul special al Federației Ruse în reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev, la întrevederea de joi cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la Biroul Politici de Reintegrare, el a spus că nu doar că a luat cunoştinţă de problemă la faţa locului, ci şi a discutat acest subiect cu preşedintele raionului din partea Moldovei, Grigore Policinschi, şi cu cel din partea Transnistriei, Ruslan Ceban, care au manifestat interes în soluţionarea acesteia.

Vicepremierul a punctat necesitatea de a fi duse la un bun sfârșit procesele inițiate, astfel încât în perioada apropiată accesul la terenuri să fie restabilit, primele lucrări de primăvară să fie începute, circulația nestingherită pe linia administrativă să fie asigurată și recoltele agricole să fie colectate în anul curent.

Anterior, ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, a declarat că Transnistria a îndeplinit partea sa de lucru privind realizarea acordurilor semnate, inclusiv referitor la problemele terenurilor agricole. Iar acum aşteaptă din partea Moldovei lista cu fermierii care deţin documente asupra terenurilor amplasate după traseul Tiraspol-Rîbniţa şi actele confirmative.

După cum a informat anterior INFOTAG, problema terenurilor în Dubăsari a apărut în 1999, când vameşii transnistreni au început să le pună piedici fermierilor moldoveni în traversarea drumului, ca să-şi cultive terenurile. Totodată, ei au fost obligaţi să plătească impozite şi taxe pentru culturile exportate. În cele din urmă, mulţi au refuzat să mai cultive terenurile. Este vorba de circa 6,5 mii de hectare de terenuri agricole, în care 5,6 mii de săteni sunt proprietari, cu documentele corespunzătoare eliberate de către autorităţile competente ale Republicii Moldova.

Problema accesului ţăranilor la terenurile lor este una dintre principalele probleme ridicate de Moldova la toate platformele în procesul de reglementare transnistreană. În cadrul şedinţei din 25 noiembrie 2017, reprezentanţii politici din Moldova şi Transnistria au reuşit să semneze o decizie de protocol privind unele măsuri de soluţionare a problemelor legate de utilizarea terenurilor agricole situate în raionul Dubăsari, după autostrada Tiraspol-Camenca.

În vederea îndeplinirii deciziei, săptămâna trecută, Guvernul Transnistriei a adoptat o hotărâre care prevede „reglementarea problemelor utilizării terenurilor şi crearea condiţiilor optime pentru activitatea producătorilor agricoli în raionul Dubăsari”.

Potrivit acesteia, pentru prelucrarea pământului de către persoanele fizice şi juridice din satele Doroţcaia, Pîrîta, Coşniţa, Pogrebea, Cocieri, Molovata Nouă, Vasilievca, aceştia trebuie să obţină certificatul de la administraţia raionului în baza „cererii, documentelor şi în ordinea stabilită de Ministerul Agriculturii şi Resurselor Naturale al RMN şi în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, ţinând cont de acordurile semnate în cadrul procesului de negocieri cu RM”.

Înregistrarea simplificată specială a utilizatorilor de terenuri şi eliberarea certificatului respectiv se efectuează gratuit, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii şi a documentelor. Valabilitatea certificatului este de până la cinci ani.

Conform hotărârii, cetăţenii Moldovei care deţin în proprietate „terenuri agricole în raionul Dubăsari din RMN, la nord-est de drumul Tiraspol-Camenca, le vor putea cultiva şi îşi vor putea lua recolta în baza unui certificat de înregistrare simplificată specială în calitate de utilizatori de terenuri”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.09 14:04 Stas
    Pogovorili i razehalisi do ocerednogo razgovora, - vot i vse uregulirivanie.
  2. 2018.02.12 08:52 Olga
    Pina chind Tiraspol este impreuna cu Moscova noi nu putem sa rezolvam problema.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.