Transnistria şi Găgăuzia

REPREZENTANŢII CHIŞINĂULUI ŞI TIRASPOLULUI AU SEMNAT PRIMUL DOCUMENT BILATERAL DIN ACEST AN

15 februarie, 2018

Reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului în reglementarea transnistreană au semnat primul document bilateral din acest an. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, la întrevederea de joi, la Oficiul OSCE la Chişinău, a fost semnat un protocol de colaborare în domeniul controlului veterinar și fitosanitar pentru asigurarea securității alimentare. Documentul a fost semnat de principalii negociatori, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, şi ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev.

„Hotărârea de protocol pe care am semnat-o astăzi are o importanță practică deosebită, deoarece se referă la mecanismele de interacțiune în materie de control veterinar și fitosanitar. Această interacțiune are loc de mult timp, dar se întâmplă mai rar”, a spus Ignatiev.

El a menționat că există anumite focare de carantină pe teritoriul țărilor vecine.

„Acest lucru creează probleme grave. Am formalizat și am creat premise contractuale suplimentare pentru o astfel de interacțiune, care, cred eu, va fi și mai eficientă și mai intensă”, a spus reprezentantul Tiraspolului.

El a menţionat că acest lucru ţine de dezvoltarea comerțului atât între Moldova și Transnistria, cât și cu alte țări, inclusiv cu UE în cadrul Acordului de liber schimb.

„Toată lumea este interesată ca interacțiunea să fie transparentă și concretă. Cred că aici există un interes comun – nu numai pentru Transnistria și Moldova, ci și pentru UE și alte țări învecinate. Suntem cu toții interesați de securitatea alimentară și de siguranţa locuitorilor noștri”, a spus Ignatiev.

Cristina Lesnic a remarcat că în cadrul primei întrevederi a negociatorilor „a fost discutat un spectru vast de aspecte ce ţin de soluţionarea problemelor locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

După cum a informat anterior INFOTAG, la începutul anului, în componenţa Guvernului Republicii Moldova au avut loc schimbări radicale: cinci dintre cei nouă miniștri și ambii vicepremieri au fost înlocuiţi. Noul vicepremier pentru Reintegrare a devenit Cristina Lesnic, în vârstă de 35 de ani, care nu s-a ocupat anterior de reglementarea transnistreană și a activat în calitate de director al unui departament din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Tradițional, vicepremierul pentru Reintegrare este şi principalul negociator al Chișinăului în negocierile privind reglementarea transnistreană.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.15 16:39 Olga
    S jenshinoi ne posporis uje...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.