Transnistria şi Găgăuzia

ÎN MARJA CONFERINŢEI DE LA MUNCHEN, PREMIERUL MOLDOVEI A DISCUTAT PROBLEMELE REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE

19 februarie, 2018

În marja Conferinţei de securitate de la Munchen, care a avut loc în week-end, prim-ministrul Pavel Filip a discutat problemele reglementării transnistrene. Potrivit agenției INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, acest subiect a fost discutat la întrevederea sa cu Secretarul General al OSCE, Thomas Greminger.

„OSCE, în calitate de mediator, este un partener-cheie pentru țara noastră în soluţionarea problemei transnistrene”, a declarat Filip.

Premierul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a valorifica progresele obținute pe dimensiunea transnistreană, prin implementarea protocoalelor semnate în noiembrie 2017 în domeniile educației, telecomunicațiilor, agricol, dar și a celorlalte obiective fixate în deciziile protocolare adoptate la Berlin (2016) și Viena (2017).

„Chișinăul va pleda în continuare pentru stabilirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a spus Filip.

Potrivit lui, o atenție prioritară este acordată retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, în acest sens fiind esențial sprijinul OSCE.

În altă ordine de idei, prim-ministrul Pavel Filip a apreciat asistenţa şi expertiza oferită de OSCE în domeniul drepturilor omului, statului de drept şi societății civile. În special, a fost relevată importanța interacțiunii cu Biroul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului în contextul scrutinului electoral din toamna anului curent.

Ambasadorul Thomas Greminger a asigurat, la rândul său, de tot sprijinul în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean și a salutat implicarea constructivă în rezolvarea tuturor problemelor, în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul întrevederii cu Jan Hecker, consilier în domeniul afacerilor externe al Cancelarului federal al Germanie, Pavel Filip, de asemenea, a vorbit despre necesitatea atingerii în continuare a progreselor în procesul de reglementare transnistreană. El a mulțumit Germaniei pentru susținerea procesului de reglementare transnistreană, inclusiv pe parcursul anului 2016, când Germania a exercitat Președinția OSCE. Părțile au avut un schimb de opinii privind cooperarea moldo-germană şi realizarea reformelor europene în Moldova.

Șeful Executivului a exprimat recunoștință pentru sprijinul politic constant acordat de Germania parcursului european al Republicii Moldova. În context, Pavel Filip a menționat că mizează pe buna desfăşurare a reuniunii Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova din 26 februarie, la Bruxelles.

Jan Hecker a declarat că „Germania va sprijini în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, implementarea reformelor, acțiunile pentru modernizarea și eficientizarea activității instituțiilor publice din țara noastră”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.