Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE PROMO-LEX: NEEXECUTAREA HOTĂRÂRILOR CEDO SUBMINEAZĂ ÎNCREDEREA TRANSNISTRENILOR ÎN JUSTIŢIE

19 februarie, 2018

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) deseori este singurul instrument de apărare a drepturilor locuitorilor Transnistriei, iar neexecutarea hotărârilor sale subminează încrederea lor în justiție, consideră președintele Asociației pentru Drepturile Omului Promo-LEX, Ion Manole.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, la conferința internațională „Executarea deciziilor CEDO pronunțate în cauzele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, desfăşurată la Chișinău, el a amintit că Rusia a fost recunoscută în mod repetat de către instanța respectivă de încălcarea drepturilor omului în Transnistria, însă acest lucru nu scutește autoritățile moldovene de asigurarea drepturilor locuitorilor din regiune.

Potrivit lui, problema drepturilor omului în Transnistria este complicată prin faptul că, dacă autoritățile oficiale la Chișinău sunt periodic verificate de către organizațiile internaționale, în cazul regiunilor separatiste acest lucru este imposibil din cauza barierelor pe care le creează liderii acestor formațiuni.

„În situația drepturilor omului în Transnistria nu se poate intervine fără implicarea activă a societăţii civile și a organizațiilor neguvernamentale locale”, consideră Manole.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a spus că în cadrul discuțiilor cu autoritățile transnistrene a reușit să se convină asupra reluării activităţii subgrupului privind drepturile omului, care nu au funcționat mai mult timp.

„Orice decizie a CEDO este legată de dialog, dar acesta este posibil numai dacă există înțelegere reciprocă”, a spus ea.

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a menţionat că diferendul transnistrean este „o tragedie națională care nu permite țării să se dezvolte normal”.

El a amintit că cazul Ilașcu și alţii împotriva Moldovei și Rusiei a devenit unul de mare importanţă în formarea relațiilor dintre CEDO și Republica Moldova. Curtea în acel caz a constatat că Federația Rusă acordă sprijin politic și material regimului din Transnistria și, prin urmare, Rusia este responsabilă de respectarea drepturilor omului în regiune.

„Cetățenii Moldovei nu pot circula liber din cauza așa-numitei frontiere. De exemplu, din 2009 eu nu am reușit să vizitez localităţile din stânga Nistrului”, a spus Tănase.

Participanții la conferință au remarcat că, cel mai adesea, în Transnistria se încalcă dreptul la educație, la libera circulație și dreptul la un proces echitabil.

INFOTAG precizează: Rusia a fost condamnată de 13 ori pentru încălcarea drepturilor omului în Transnistria. CEDO a obligat Guvernul Moldovei să plătească peste 2,3 mil. de euro drept prejudicii morale și materiale, din care 963 mii euro au fost plătite reclamanților.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.