Transnistria şi Găgăuzia

REPREZENTANT AL CONSILIULUI PUBLIC PE LÂNGĂ PREŞEDINTELE RUSIEI: CONFERINŢA DE LA CHIŞINĂU ARE UN „CARACTER ANTIRUSESC”

23 februarie, 2018

Membrul prezidiului Consiliului pentru relaţii interetnice pe lângă preşedintele Federaţiei Ruse, Bogdan Bezpalko, consideră că conferinţa pe probleme de securitate, care va avea loc la Chişinău săptămâna viitoare, are un „caracter antirusesc”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat pentru presa rusă.

Comentând decizia preşedinţilor Parlamentelor Moldovei, Georgiei şi Ucrainei de a desfăşura un asemenea forum la Chişinău, el a menţionat că „Azerbaidjan a refuzat să participe la conferința” care se desfășoară în comun cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite și organizațiile europene.

Șeful delegației Azerbaidjanului la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), Azer Kerimli, a declarat că „aceasta este o întâlnire a parlamentelor celor trei țări cu partenerii europeni care au semnat acordul de asociere cu UE”.

„Noi continuăm să lucrăm în cadrul Adunării Parlamentare a GUAM și nu avem nici un fel de probleme, dar nu participăm la alte proiecte”, a spus Kerimli.

La rândul său, Bogdan Bezpalko a calificat drept „acuzații inventate împotriva Moscovei precum că aceasta împiedică „alegerea europeană” a fostelor republici sovietice.

„Și Moldova, şi Ucraina au semnat Acordul de Asociere cu UE (Georgia lucrează, de asemenea, cu UE în cadrul Acordului de asociere cu UE – „I.”). Deocamdată însă nu se prea văd mari succese economice în aceste țări. Georgia a obţinut regim liberalizat de vize cu UE chiar înainte de Ucraina. Totuși, rămâne o țară foarte săracă”, a spus Bezpalko.

Potrivit lui, deoarece Azerbaidjanul nu va participa la conferință, „la Chișinău nu va convocat GUAM, ca mai înainte, dar GUM”.

„Până acum, toate încercările de a crea blocuri antiruseşti în spațiul postsovietic s-au soldat cu eșec. În principal, pentru că ideea de a opune rezistenţă Rusiei a venit din partea Occidentului şi contravenea intereselor economice ale fostelor republici sovietice, niciuna dintre care nu este, în sensul direct al cuvântului, independentă”, a spus Bezpalko.

Surse din cadrul Parlamentului Moldovei au comunicat reporterului agenţiei INFOTAG că această conferință de securitate, din 2 martie, se desfăşoară la inițiativa și sub patronajul președinților parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina.

„La conferință nu au fost invitați să participe reprezentanții țărilor GUAM sau ale Parteneriatului Estic, deoarece aceasta este o inițiativă complet diferită şi nici nu e vorba de crearea unei noi organizații”, susţin sursele.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.23 15:05 Efim
    Este prea optimista pararea, asa nu poate sa fie nici un caz.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.