Transnistria şi Găgăuzia

GUVERNUL TRANSNISTRIEI: SITUAŢIA LA ÎNTREPRINDERILE DE APROVIZIONARE CU APĂ ŞI ENERGIE ELECTRICĂ ESTE APROAPE CRITICĂ

05 martie, 2018

Situaţia la întreprinderile de aprovizionare cu apă, căldură şi energie electrică este aproape critică. O declaraţie în acest sens a făcut, într-un interviu pentru televiziunea transnistreană, preşedintele Guvernului autoproclamatei RMN, Alexandr Martînov.

Potrivit agenţiei INFOTAG, după ce a vizitat mai multe întreprinderi energetice şi de aprovizionare cu apă, el a spus că, „dacă în viitorul apropiat nu vom începe să corectăm situația, atunci în 3-5 ani ne vom apropia de o catastrofă tehnogenă”.

El a menţionat că „uzarea rețelelor este aproape 100%, însă întreprinderile nu au resurse pentru reparații capitale și pentru înlocuirea infrastructurii inginerești”.

Referindu-se la motivele situației actuale, premierul transnistrean a recunoscut că, „în toți acești ani, statul nu a compensat companiilor facilităţile la plata utilităţilor, astfel că la organizațiile bugetare s-au format datorii mari pentru servicii”.

„Tarifele trebuie să fie justificate din punct de vedere economic și să acopere costurile, pentru ca întreprinderile să se dezvolte, să poată efectua reparații capitale și să înlocuiască echipamentele și rețelele necesare. Politica de stat trebuie să fie orientată social. Însă statul trebuie să compenseze pierderile legate de acordarea facilităţilor. Autoritățile nu au făcut acest lucru ani de zile, astfel că infrastructura noastră de inginerie a fost măcinată prin sloganuri referitoare la politica socială, grija pentru cetățeni”, a declarat Martînov.

El a spus că, în prezent, pe platforma guvernului se desfăşoară şedinţe de urgență pentru a găsi modalități de ieșire din situație.

„Cum să rezolvăm situația? Să începem să plătim. În economie nu există prânz gratuit. În cel mai scurt timp vom trebui să găsim sute de milioane de ruble pentru ca toate acestea să nu se transforme în praf, iar oamenii să rămână fără apă și fără lumină”, a rezumat șeful guvernului.

După cum a informat anterior INFOTAG, tarifele pentru serviciile comunitare din regiune sunt de câteva ori mai mici decât în Moldova și nu acoperă costurile întreprinderilor pentru producția lor. Acest lucru se datorează politicii populiste a autorităților transnistrene, care în acest fel încearcă să îmbunătățească protecția socială a cetățenilor și să facă produsele disponibile în comerț competitive. Ei nu mai plătesc din 2009 pentru gazele naturale rusești livrate de Rusia, iar plăţile achitate pentru consum sunt direcționate pentru completarea bugetului. Astfel, datoriile regiunii pentru gaze au depășit $6 mlrd.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.06 10:20 Adelina
    La dinsii delo truba!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.