Transnistria şi Găgăuzia

MINISTRUL DE EXTERNE AL MOLDOVEI ESTE ÎNGRIJORAT ÎN LEGĂTURĂ CU DECLARAŢIILE REPREZENTANTULUI SPECIAL AL OSCE

16 martie, 2018

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu declaraţiile recente ale reprezentantului special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, precum că „solicitarea Chișinăului privind retragerea trupelor ruse din Moldova este desprinsă de realitate”.

„Declarațiile făcute de domnul Frattini pentru presa rusă prezintă un interes, dar și o îngrijorare, în special cu privire la retragerea trupelor militare și munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus el.

Ministrul a amintit de deciziile summit-ului de la Istanbul din 1999, când Federația Rusă și-a luat angajamentul de a retrage trupele și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova

„Poziția autorităților de la Chișinău în această privinţă este recunoscută pe plan internațional: prezența trupelor și munițiilor străine pe teritoriul țării nu este acceptată, fapt recunoscut și acceptat de către toți membrii OSCE”, a spus Ulianovschi.

El s-a referit la activitatea anterioară a lui Franco Frattini.

„Apreciez foarte mult prestația anterioară și experiența politică a domnului Frattini și contez pe înțelepciunea acestuia ca atunci când dumnealui va veni la Chișinău și va efectua o vizită la Tiraspol să se documenteze cu situația reală, actuală în scopul implementării cu succes a acelor protocoale care au fost adoptate pe final de mandat în cadrul președinției Austriei a OSCE”, a subliniat ministrul.

El a menţionat că Franco Frattini va veni în Moldova săptămâna viitoare.

„Cred că este important să avem o comunicare deschisă și directă cu dumnealui, fără intermediari, astfel încât domnia sa să cunoască aceste realități care sunt în Republica Moldova, pe de-o parte. Pe de altă parte, în declarațiile sale să țină cont de acele angajamente care au avut loc și care s-au convenit în diferite formate în cadrul OSCE”, a remarcat ministrul.

În opinia sa, orice declarație care se face de către un reprezentant special al OSCE “trebuie să țină cont de aceste procese pentru a nu politiza dialogul”.

“Franco Frattini trebuie să contribuie prin mandatul său la apropierea ambelor maluri și să faciliteze acele decizii care ar veni în beneficiul cetățenilor”, a notat Tudor Ulianovschi într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.16 18:31 David
    Pozitia ministru nu este argumentate - ce spune el - propaganda...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.