Transnistria şi Găgăuzia

LIDERUL DE LA TIRASPOL A CRITICAT „CARACTERUL UNILATERAL” AL STATUTULUI DE NEUTRALITATE AL MOLDOVEI

21 martie, 2018

Președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, a criticat „raționamentele cercurilor politice înalte ale Moldovei referitor la un oarecare statut al ei neutru”, menționând că acestea sunt lansate în contextul deschiderii Biroului NATO în republică și desfășurării de către militarii moldoveni a exercițiilor militare comune cu Alianța Nord-Atlantică”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, despre aceasta el a declarat în ajun, în cadrul unei întâlniri cu angajaţii structurilor de forță, organelor de drept şi structurilor fiscale din Bender.

„Toate acestea nu împiedică statutul neutră al acestui stat. Deoarece exercițiile comune nu sunt interzise, iar statutul de neutralitate permite acest lucru. Sunt interzise numai bazele militare. Cine la noi are o bază militară? Rusia. Domnul Dodon (Președintele Republicii Moldova – „I.”) spune clar chiar și ultimul său interviu că, odată rezolvată „problema transnistreană“, problema prezenței militare ruse se va rezolva de la sine. Trupele rusești vor fi retrase de aici. Neutralitatea este unilaterală. În spatele acestor cuvinte se ascund lucruri destul de perfide”, consideră Krasnoselski.

El a criticat şi „atitudinea prorusă mimată de președintele moldovean, care a pledează pentru retragerea trupelor rusești, pentru lichidarea Transnistriei, renunţând deja la federalizare, vorbind despre un oarecare statut special, adică de o rezervaţie pentru transnistreni”.

Potrivit liderului de la Tiraspol, sistemele juridice ale Transnistriei și Moldovei „nu ne permit să discutăm despre schimbarea formei de existență: ambele republici sunt state unitare”.

„Nu putem încălca legislaţia statelor noastre. În caz contrar, aceasta va fi o crimă de stat, o trădare a intereselor poporului. Când se spune că elitele nu pot ajunge la un numitor, aceasta nu este adevărat. Trebuie respectată legislația în vigoare. În baza legislației noastre, noi nu putem vorbi despre integrare, federalizare și statut special. În baza Constituției în vigoare, noi putem vorbi doar despre un stat independent – RMN. Nu mai luptăm pentru independență. Noi o susţinem, căci deja am obținut independență și vrem recunoaștere”, a subliniat Krasnoselski.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.21 14:04 David
    Presedinte Dodon a primit tablena si acum inainte de spune ceva sa ghindeasca macar oleaca...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.