Transnistria şi Găgăuzia

PREMIERUL PAVEL FILIP CONSIDERĂ CĂ „RETRAGEREA TRUPELOR RUSE VA CONTRIBUI LA REGLEMENTAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN”

22 martie, 2018

Premierul Pavel Filip consideră că „retragerea trupelor ruse din Transnistria va contribui la reglementarea conflictului în regiune”. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, despre aceasta el a declarat la întrevederea cu secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, aflat în vizită de lucru în Republica Moldova.

„Şeful Executivului a ţinut să reitereze poziţia Republicii Moldova privind necesitatea finalizării procesului de retragere a trupelor ruse şi muniţiilor de pe teritoriul ţării noastre în conformitate cu angajamentele internaţionale. Un progres în acest sens ar putea facilita procesul identificării soluției pentru problema transnistreană”, subliniază serviciul de presă.

Potrivit comunicatului, în cadrul întrevederii „a fost menționată importanța protocoalelor semnate pe parcursul anului trecut, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor de pe cele două maluri ale Nistrului”.

La întrevedere a fost discutată evoluția relațiilor moldo-ruse şi „necesitatea identificării soluțiilor pentru subiectele sensibile de pe agenda bilaterală”.

„Republica Moldova își dorește relații bune cu Federația Rusă, dar acestea trebuie dezvoltate pragmatic în baza respectului reciproc dintre ambele state”, a declarat premierul Pavel Filip.

În particular, șeful Cabinetului de miniștri a reiterat importanţa depăşirii problemelor ce ţin de cazurile de abuz faţă de oficialii moldoveni şi investigarea fraudei de spălare a banilor prin sistemul bancar al Republicii Moldova (cazul Landromat – „I”).

În comunicat se menţionează că interlocutorii „au subliniat importanţa platformelor de dialog existente, precum consultările dintre Ministerele de Externe şi Comisia interguvernamentală de cooperare comercial-economică, pentru impulsionarea cooperării bilaterale”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.22 11:30 Faina
    Este bine ca dl Filip a primit pe dl Karasin, poate sa misca ceva spre bine.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.