Transnistria şi Găgăuzia

LIDERUL TRANSNISTREAN A NUMIT PATRU SARCINI PRIORITARE PENTRU PROCESUL DE NEGOCIERI

28 martie, 2018

În negocierile cu Moldova, Transnistria intenţionează să soluţioneze patru probleme importante, cu ajutorul mediatorilor și observatorilor, a declarat președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, în cadrul unui briefing la care a făcut bilanţul întrevederii cu reprezentantul special al Președinţiei OSCE, Franco Frattini.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, este vorba de „acordul privind numerele de înmatriculare neutre, deblocarea circulaţiei feroviare la stația „Slobodka”, deblocarea conturilor bancare ale băncilor transnistrene și încetarea cauzelor penale motivate politic”.

„Toate problemele pot fi soluționate doar cu o singură condiție: compromisul între părți. Sprijin poziția domnului Frattini, care se bazează pe compromis și pace în rezolvarea oricăror probleme. Aici, părerile noastre coincid în totalitate. Cred că, cu o astfel de simbioză a opiniilor, vom obține un rezultat pozitiv”, a spus Krasnoselski.

Reprezentantul politici al Transnistriei în negocierile cu Moldova, ministrul de Externe al regiunii, Vitalii Ignatiev, a menţionat la întrevederea cu Frattini că partea transnistreană „propune acţionarea în baza principiului optimalității și raționalităţii”.

„Trebuie respectați toți parametrii ce ţin de cerințele internaționale, iar orice aspecte neobligatorii, care au un caracter politic și care complică dialogul, trebuie să fie eliminate. Vorbesc, în special, despre problema transportului auto și sper că împreună cu colegii noștri moldoveni vom putea ajunge la un numitor comun pe această temă”, a spus el.

Ignatiev a salutat intenția Președinției italiene a OSCE de a organiza în curând o reuniune în formatul „5+2”.

„Acesta este un mecanism real de lucru, care ajută părțile să găsească soluții, să coordoneze anumite aspecte problematice cu participarea partenerilor internaționali. Transnistria este interesată de activitatea intensă a acestui format internațional, de discutarea amplă a tuturor aspectelor relevante pentru agenda socio-umanitară și economică”, a spus el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.