Transnistria şi Găgăuzia

POZIȚIA OSCE FAȚĂ DE TRANSNISTRIA ESTE BAZATĂ PE MENȚINEREA „ECHILIBRULUI DE FORŢE” ÎN REGIUNE – EXPERT RUS

03 aprilie, 2018

Acțiunile OSCE în cazul reglementării conflictului transnistrean sunt direcționate spre menținerea „echilibrului de forţe” în regiune, consideră expertul rus Andrei Deviatkov.

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat într-un studiu pentru Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean (LACT) de la Sibiu (România) că „reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, și misiunea OSCE în Moldova se vor concentra pe îndeplinirea ulterioară a măsurilor de consolidare a încrederii de pe ordinea de zi”.

„Obiectivul principal este punerea în practică a cel puțin două acorduri încheiate anterior ale Protocolului de la Viena și, cel mai probabil, prioritate va avea subiectul numerelor de înmatriculare a automobilelor transnistrene și accesibilitatea podului Gura Bîcului - Bîcioc pentru autovehicule de mare tonaj”, consideră expertul, menționând că „alte subiecte, precum domeniul telecomunicațiilor sau al sistemului bancar necesită să mai fie discutate”.

Potrivit lui, „vizita recentă a lui Frattini la Chișinău a confirmat că părțile tind să ajungă la un compromis în aceste probleme, care pot fi rezolvate nu în câteva luni, ci în câteva săptămâni”.

„Vizita lui Frattini a servit și drept un impuls pentru consolidarea imaginii unor politicieni. În primul rând, acest lucru se referă la întâlnirea personală a reprezentantului special al OSCE cu Vlad Plahotniuc, fapt care a confirmat că președintele Partidului Democrat este figura-cheie în Moldova”, consideră expertul.

„Desfăşurarea unor asemenea întrevederi personale nu se aplică în practica diplomatică tradițională”, a subliniat expertul, afirmând că „problema transnistreană este foarte importantă pentru Partidul Democrat, care deseori o folosește în negocierile cu parteneri occidentali”.

Potrivit lui, „OSCE insistă, de asemenea, asupra faptului ca autorităţile de la Chișinău să accelereze procesul de încheiere a acordului privind sectorul bancar, menționând că aşa ceva este prevăzut în Acordul de Asociere Moldova-UE și în special de angajamentele Moldovei de a trece la standardele Basel III”.

„Numai prin munca comună a tuturor actorilor atât la nivel regional, cât și la nivel mondial, putem să ne așteptăm la rezultate reale în soluționarea conflictului transnistrean”, a conchis Deviatkov.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.