Transnistria şi Găgăuzia

PREMIERUL PAVEL FILIP CONSIDERĂ CĂ AFIRMAŢIILE PRIVIND INFLUENŢA ASUPRA JUSTIŢIEI SUNT EXAGERATE

03 aprilie, 2018

Declaraţiile despre o independenţă insuficientă sau de o influenţare a judecătorilor şi procurorilor din Moldova sunt cam exagerate, consideră prim-ministrul Pavel Filip. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru publicaţia românească „Libertatea”.

„Legislaţia asigură judecătorilor şi procurorilor suficientă libertate. S-a făcut foarte mult pentru asigurarea independenței sistemului justiţiei. Însă ce se întâmplă în justiție ține foarte mult de percepție”, a subliniat Filip.

Potrivit lui, încrederea cetăţenilor Moldovei în justiţie a crescut în ultimii ani, fapt demonstrat şi de rezultatele ultimelor sondaje de opinie.

„Am fost plăcut surprins să văd că cei care au de-a face cu acest domeniu au spus că lucrurile s-au schimbat puțin spre bine. Cei care nu au avut nicio tangență au spus că lucrurile stau foarte rău. Asta ne spune că se judecă la nivel de percepție și ce aud din mass-media”, a menţionat Filip.

El a amintit că, la începutul mandatului, în aprilie 2016, a fost făcut un sondaj unde se arăta că încrederea în justiţie este de 7-8%.

„După un an de zile, încrederea în justiţie era la 24%. Era foarte joasă, dar a crescut de trei ori. Este foarte important să punem în aplicare toate reformele pe care ni le-am propus”, susţine premierul.

El a subliniat că a fost aprobată legea cu privire la procuratură, astfel că au fost create procuraturi specializate: Procuratura anticorupţie, Procuratura pentru crimă organizată, Procuratura pentru cauze speciale.

„A fost făcută şi reforma judecătorească, prin aprobarea hărții judecătoreşti. Este pusă în aplicare. Cine cunoaşte bine acest domeniu, înţelege că lucrurile nu se pot schimba foarte repede. Există judecători şi procurori care au lucrat în sistemul vechi. Nu ţine doar de aplicarea unor legi, ţine de punerea în aplicare în mod corect a acestor legi şi de conştiinţa celor care lucrează în acest domeniu”, a spus Pavel Filip.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.03 16:47 Marc
    7-8% incredarea justitiei este foarte si foarte putin...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.