Transnistria şi Găgăuzia

DECIZIA PROTOCOLARĂ PRIVIND ASIGURAREA ACCESULUI FERMIERILOR LA TERENURILE LOR DIN TRANSNISTRIA NU SE RESPECTĂ

04 aprilie, 2018

Decizia protocolară privind asigurarea accesului fermierilor moldoveni la terenurile lor din Transnistria nu se respectă. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la sure din cadrul Biroului Politici de Reintegrare, despre aceasta au comunicat producătorii agricoli şi conducerea raionului Dubăsari.

Reprezentanții Biroului au efectuat în ajun o vizită de lucru în raionul Dubăsari, în cadrul căreia au purtat discuții cu exponenții autorităților administrației publice locale și cu agenții economici din raion.

„Principala temă de discuție a vizat problema pământurilor amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, fiind exprimată îngrijorarea fermierilor în legătură cu tergiversarea artificială a procesului de către partea transnistreană cu neasigurarea până în prezent a accesului la terenurile ce le aparțin, în pofida depunerii setului documentar necesar în corespundere cu procedura convenită prin Decizia protocolară “Cu privire la unele măsuri de reglementare a problemelor legate de realizarea “Mecanismului din anul 2006” referitor la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol-Camenca”, semnată la nivel de reprezentanți politici pe 25 noiembrie 2017”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Biroului au menționat că acest subiect este în vizorul constant al negociatorului-șef din partea Chișinăului, fiind întreprinse multiple măsuri de sprijin în vederea restabilirii dreptului de proprietate și prelucrării nestingherite a terenurilor. Ei au promis că problema va fi reabordată la următoarea ședință a grupurilor de lucru pentru economie, la activitățile cărora pot fi invitați să ia parte 1-2 persoane delegate din partea autorităților publice locale și a agenților economici pentru a vocifera dificultățile întâmpinate.

De asemenea, a fost adus în discuție și subiectul alocării compensațiilor pentru anul 2017 pentru unele pierderi suportate de către proprietarii terenurilor agricole din raion.

După cum a informat anterior INFOTAG, în noiembrie 2017, Chișinăul și Tiraspolul au semnat patru decizii protocolare. Însă acestea sunt îndeplinite parțial sau deloc. Acest lucru a fost discutat în cadrul vizitei recente în Republica Moldova a reprezentantului special al Președinţiei în exercițiu a OSCE, Franco Frattini. În timpul vizitei, reprezentanții Chișinăului au menţionat că 83% dintre proprietarii de teren au prezentat toate documentele, însă administrația de la Tiraspol nu respectă acordurile încheiate. Autoritățile din Transnistria susțin că pământurile au fost deja semănate, de aceea trebuie de așteptat până la toamnă pentru a strânge roada și abia apoi terenurile să fie transmise fermierilor moldoveni.

În ajun, președintele Legislativului, Andrian Candu, a primit la Parlament un grup de profesori și 120 de elevi de la școlile cu predare în limba română situate în stânga Nistrului. Ei au menționat, de asemenea, că decizia protocolară semnată referitor la funcționarea școlilor este respectată parţial.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.05 09:31 Stas
    Vse to, o cem dogovorilisi, nado vipolneati!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.