Transnistria şi Găgăuzia

BAŞCANUL GĂGĂUZIEI ÎNDEAMNĂ PĂRŢILE RESPONSABILE DE CONFLICTUL GRT „SĂ RENUNŢE LA ACŢIUNILE DE DESTABILIZARE”

17 aprilie, 2018

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, îndeamnă părţile implicate în conflictul apărut în jurul „schimbării forţate a conducerii Companiei publice de radio şi televiziune (Gagauziya Radio Televizionu – GRT) să renunţe la acţiunile ce destabilizează situaţia social-politică în autonomie”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, ea a scris marţi pe pagina sa de facebook că „tentativele de a prelua compania cu forţa discreditează Găgăuzia în ochii comunității internaționale și moldovenești, precum și subminează încrederea locuitorilor autonomiei față de autoritățile regionale”.

„Acuzațiile negândite împotriva GRT creează o situație nervoasă în colectivul său, punând sub semnul întrebării acordarea de asistență materială și tehnică din partea Turciei și a Rusiei. Condamn cu fermitate metodele de intimidare și șantaj la adresa conducerii şi colectivului GRT întreprinse de către unii deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei (APG) și ai Parlamentul Republicii Moldova, afiliaţi Partidului Democrat şi organizației obşteşti „Noua Găgăuzie”, a menţionat ea.

În opinia sa, problema eligibilității Consiliului de observatori al GRT trebuie soluţionată numai în instanță, dar „nu prin presiuni politice și amenințări cu răfuiala fizică împotriva oponenţilor”.

„APG trebuie să oprească încălcarea flagrantă a legislației audiovizuale din motive politice. Propun APG, conducerii companiei, membrilor actualului și nou-alesului Consiliu de observatori să ia o pauză și să anunţe despre disponibilitatea de a respecta decizia instanței, oricare ar fi ea. În ceea ce mă privește, garantez dreptul colectivului GRT la libertatea creativității și reflectarea obiectivă a evenimentelor din Găgăuzia”, a spus başcanul în rețelele sociale.

INFOTAG precizează: Pe 11 aprilie, la Comrat a avut loc un miting al colectivului companiei. Atunci, directorul executiv interimar Petru Vlah a declarat că organizaţia „Noua Găgăuzie”, condusă de deputatul Parlamentului din partea PDM, Nicolae Dudoglo, vrea să acapareze GRT. Potrivit analiștilor locali, fosta componență a Consiliului de observatori al companiei (ale cărei competențe sunt contestate în instanță) era controlată de bașcanul autonomiei și de aliații săi politici.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.18 15:12 Stanislav
    PDM face ordin si in Gagauzia, Dudoglo sa fie Bascan.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.