Transnistria şi Găgăuzia

CONSILIUL DE SECURITATE AL TRANSNISTRIEI A DISCUTAT „MĂSURILE DE CONTRACARARE A PROVOCĂRILOR ÎN ADRESA INTERESELOR DE STAT”

24 aprilie, 2018

Consiliul de securitate al autoproclamatei RMN a discutat luni „situația privind organizarea controlului comun moldo-ucrainean la frontiera transnistreano-ucraineană” și a trasat „măsurile menite să contracareze provocările existente în adresa intereselor de stat ale Transnistriei”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, el a calificat măsurile luate de Chișinău și Kiev drept o blocadă și a solicitat membrilor Consiliului de securitate să se axeze pe „consolidarea eforturilor pentru elaborarea unor măsuri de răspuns”.

În cadrul şedinţei, ministrul transnistrean de externe, Vitalii Ignatiev, a amintit că prima fază a controlului moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan a început în vara anului 2017, prin care se declara dreptul ca reprezentanţii Serviciului Vamal al Moldovei să efectueze controlul asupra exporturilor din Transnistria.

În același timp, el a recunoscut că „până în prezent, nu a fost înregistrată de facto nicio situație legată de controlul exporturilor din Transnistria la acest punct de trecere a frontierei”.

„Însă începând cu data de 18 aprilie curent, Serviciul Vamal al Moldovei a început să controleze vămuirii operațiunilor de import-export prin punctul de trecere Cuciurgan în cadrul așa-numitului regim de testare „Faza 1+”, a remarcat el.

Potrivit lui, printre riscurile unei astfel de decizii se numără „restricționarea importului de bunuri supuse controlului veterinar și fitosanitar în legătură cu lipsa unui mecanism de perfectare a acestei categorii; problemele legate de furnizarea medicamentelor (în primul rând, trebuie obținută o licență moldovenească, în al doilea rând, nomenclatorul medicamentelor autorizate spre vânzare în Transnistria și Moldova este foarte diferit); creșterea cheltuielilor financiare și de timp legate de tripla vămuire”.

„Cu probleme se confruntă atât exportatorii, cât și importatorii: numărul actelor permisive va crește semnificativ. În plus, republicile au diferite criterii la importul mijloace de transport. Într-o situație dificilă sunt şi antreprenorii individuali: cei 11 mii de deținători de patente transnistrene care participă în activități economice externe vor trebui în iulie fie să se înregistreze în Moldova, fie să își suspende activitatea”, a spus ministrul.

Viceministrul dezvoltării economice, Alevtina Slincenko, a spus că pierderile sunt estimate la $40 mil.

MAE al Transnistriei a expediat deja un apel oficial tuturor participanților la formatul „5+2” cu informații despre situația actuală și despre inadmisibilitatea creării de bariere restrictive. S-a propus organizarea neîntârziată a unei întâlniri a reprezentanților politici la care să fie discutate aspecte legate de controlul vamal comun.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.24 15:58 Efim
    Degeaba asteptati domnilor separatisti!!! Nu sa fie Transnistria un stat independent si suveran!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.