Transnistria şi Găgăuzia

DOAR TREI FERMIERI MOLDOVENI AU PRIMIT CERTIFICATELE PENTRU DREPTUL DE A-ŞI PRELUCRA TERENURILE ÎN TRANSNISTRIA

27 aprilie, 2018

Primii fermierii din raionul Dubăsari care anterior nu își puteau prelucra pământurile au primit certificatele de acces la terenurile lor agricole situate după traseul Râbniţa – Tiraspol.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul ministerului de externe al autoproclamatei RMN, înmânarea oficială a documentelor a avut loc în ajun la Dubăsari. Acestea au fost înmânate primilor trei fermieri de către reprezentanţii politici ai Moldovei şi Transnistriei, Critina Lesnic şi Vitalii Ignatiev.

Evenimentul a devenit o nouă etapă de implementare deciziei protocolare din noiembrie 2017 privind unele măsuri de soluționare a problemelor legate de utilizarea terenurilor agricole din raionul Dubăsari.

„Cred că acordul la care am ajuns a avut un caracter dificil de compromis, dar există parametri ai protocolului pe care l-am semnat la 25 noiembrie 2017 și obligațiuni pe care ni le-am asumat în acest sens şi pe care, desigur, le vom respecta şi sperăm că la fel va face şi partea moldovenească”, a declarat Ignatiev în cuvântul de salut.

El a spus că au fost efectuate „ajustările necesare ale unor parametri, în special în ceea ce privește prelungirea termenului de utilizare a terenurilor, cu condiția că utilizatorii de terenuri din Transnistria care anterior au semănat aceste pământuri vor strânge roada”.

„Cred că acesta este un mare pas înainte. Negocierile nu au fost ușoare. Sper că acest lucru va ajuta la rezolvarea problemelor legate de interesele oamenilor, agenților economici, agricultorilor și utilizatorilor de terenuri în general”, a spus diplomatul.

Biroul pentru Reintegrare al Moldovei a reflectat mai modest evenimentul. În același timp, instituţia a precizat faptul că certificatele garantează agricultorilor dreptul de a utiliza o suprafață de 400 hectare de teren pentru un termen de 20 de ani, cu începere din 1 august 2018.

După cum a informat anterior INFOTAG, problema terenurilor în Dubăsari a apărut în 1999, când vameşii transnistreni au început să le pună piedici fermierilor moldoveni în traversarea drumului, ca să-şi cultive terenurile. Totodată, ei au fost obligaţi să plătească impozite şi taxe pentru culturile exportate. În cele din urmă, mulţi au refuzat să mai cultive terenurile. Este vorba de circa 6,5 mii de hectare de terenuri agricole, în care 5,6 mii de săteni sunt proprietari, cu documentele corespunzătoare eliberate de către autorităţile competente ale Republicii Moldova.

Problema accesului ţăranilor la terenurile lor este una dintre principalele probleme ridicate de Moldova la toate platformele în procesul de reglementare transnistreană. În cadrul şedinţei din 25 noiembrie 2017, reprezentanţii politici din Moldova şi Transnistria au reuşit să semneze o decizie de protocol privind unele măsuri de soluţionare a problemelor legate de utilizarea terenurilor agricole situate în raionul Dubăsari, după autostrada Tiraspol-Camenca.

În vederea îndeplinirii deciziei, pe 2 februarie, Guvernul Transnistriei a adoptat o hotărâre care prevede „reglementarea problemelor utilizării terenurilor şi crearea condiţiilor optime pentru activitatea producătorilor agricoli în raionul Dubăsari”.

Potrivit acesteia, pentru prelucrarea pământului de către persoanele fizice şi juridice din satele Doroţcaia, Pîrîta, Coşniţa, Pogrebea, Cocieri, Molovata Nouă, Vasilievca, aceştia trebuie să obţină certificatul de la administraţia raionului în baza „cererii, documentelor şi în ordinea stabilită de Ministerul Agriculturii şi Resurselor Naturale al RMN şi în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, ţinând cont de acordurile semnate în cadrul procesului de negocieri cu RM”.

Înregistrarea simplificată specială a utilizatorilor de terenuri şi eliberarea certificatului respectiv se efectuează gratuit, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii şi a documentelor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.27 15:44 David
    Cu incet tot sa fie bine si frumos.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.