Transnistria şi Găgăuzia

INTRODUCEREA TAXELOR VAMALE DE CĂTRE SUA LA IMPORTUL DE OŢEL AFECTEAZĂ UZINA METALURGICĂ DE LA RÎBNIŢA

27 aprilie, 2018

Introducerea taxelor vamale de către SUA la importul de oţel a afectat şi activitatea Uzinei Metalurgice de la Rîbniţa.

Potrivit agenţiei INFOTAG, informaţia a fost confirmată de directorul general al întreprinderii, Serghei Kornev, pentru presa transnistreană.

„După introducerea acestor taxe, producătorii turci au fost nevoiţi să se reorienteze către piețele din Europa, inclusiv în România, care este unul dintre principalii noștri consumatori. Evident că, din cauza creșterii ofertei, prețurile la produsele finite au scăzut”, a menționat el.

Potrivit lui Kornev, în medie, uzina a pierdut în luna aprilie aproximativ 50 de dolari pentru fiecare tonă de metal laminat.

„Desigur, acest lucru ne afectează, dar putem spune că nu suntem în mare pierdere. Continuăm să lucrăm cu o marjă pozitivă, însă deocamdată nu chiar așa cum am vrea. În primul trimestru am realizat o supraexecutare a planului, dar în luna aprilie, ca urmare a modificării conjuncturii de piață, uzina a încetinit puţin”, a spus el, exprimându-și speranța că acesta este un fenomen temporar.

Pentru 28 aprilie la uzină este programată o reuniune a consiliului de administrație, la care vor fi discutate măsurile de reacţie la situația actuală. Deocamdată, conducerea uzinei intenționează să lucreze după planul de afaceri aprobat anterior, potrivit căruia întreprinderea trebuie să producă în acest an 650 mii tone de produse finite, ceea ce este aproape de 1,5 ori mai mult decât în 2017.

NFOTAG precizează: Uzina Metalurgică de la Rîbniţa a fost construită în 1985 şi până în prezent rămâne a fi una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice de pe teritoriul fostei URSS. Uzina este specializată în prelucrarea metalelor grele. Capacităţile sale permit producerea a circa 1 milion de tone de oţel şi tot atâta laminate. Până în 2009, uzina asigura 70% din exporturile Transnistriei, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili. Însă în 2011 a început să întâmpine probleme şi de atunci nu a mai funcţionat la capacitate maximă. La începutul anului 2015, uzina a revenit „în proprietatea statului”. Fostul proprietar, holdingul rusesc „Metallinvest” al omului de afaceri Alişer Usmanov, a cedat Transnistriei uzina pentru un preţ simbolic, cu pierderi de $4 mil. Întreprinderea a încheiat anul 2016 cu indici foarte mici, producând doar 127,5 mii tone de oţel şi 210,8 mii tone de laminate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.27 18:18 Valerii
    Takim zavodam ostrovnogo tipa - kogda vse nado privezti, - trudni vijiti!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.