Transnistria şi Găgăuzia

GUVERNUL TRANSNISTRIEI PROPUNE INTRODUCEREA UNOR RESTRICŢII LA IMPORTUL DE CABLURI ÎN REGIUNE

22 mai, 2018

Importul în Transnistria a producţiei de cabluri şi conductori ar putea fi restricţionat, în primul rând pentru întreprinzătorii individuali.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul guvernului autoproclamatei RMN, acest lucru este prevăzut de modificările legislative aprobate de executiv cu scopul de a proteja producătorii locali și de a spori calitatea produselor.

„Modificarea va consolida controlul calității și certificarea produselor de cablu și va sprijini producătorii locali din acest domeniu, aşa cum este uzina „Moldavkabeli” din Bender”, a spus viceministrul dezvoltării economice, Natalia Sitkina, prezentând iniţiativa.

Aceasta a fost susținută de președintele guvernului, Alexandr Martînov, care consideră că documentul include două puncte cheie.

„Primul constă în substituirea importului și stimularea întreprinderii transnistrene, care produce cablaje certificate și care corespund tuturor normelor. Conducerea întreprinderii susţine că este pe deplin responsabilă pentru calitate și garantează că prețul pentru producţie nu va fi mai mare decât cel al produselor de import. Cel de-al doilea aspect esențial de care s-au ghidat autorii inițiativei se referă la siguranța împotriva incendiilor. În republica noastră, deseori sunt importate cabluri care nu întotdeauna respectă toate standardele tehnice şi din acest motiv riscurile de incendii și alte scenarii negative sunt mari”, a spus el.

Potrivit lui, la adoptarea hotărârii s-a ţinut cont de practica internațională de reglementare a acestui domeniu, unde se aplică „mecanisme legislative serioase” în privinţa persoanelor fizice care doresc să importe cabluri.

Anterior, pentru a proteja interesele „Moldavkabeli”, autoritățile din regiune au cerut antreprenorilor să utilizeze în construcții și domeniul producției în primul rând cablaje autohtone, pe care întreprinderea este dispusă să le ofere în sortimentul și cantitatea necesară.

Totodată, pentru a salva uzina de faliment și a păstra colectivul, care numără aproximativ 300 de persoane, Sovietul Suprem a diminuat impozitul pe venit până la 1,5%.

INFOTAG precizează: „Moldavkabeli” este cel mai mare producător de cabluri și de sârmă din Moldova, fiind fondată în 1958 în baza uzinei mecanice „Ukrmetdrevprom”. În septembrie 2003, a intrat în componenţa „Sevkabeli-Holding” din Rusia. Uzina produce o gamă largă de produse de cablu și sârmă, iar o parte din acestea le livrează în Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.22 10:05 Stas
    Nu cred ca asta este esire din criza, pietii noi pentri export - asta este solutie pentru dinsii.e

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.