Transnistria şi Găgăuzia

MINISTRUL DE EXTERNE AL TRANSNISTRIEI CONSIDERĂ CĂ GOTR ESTE „PARTE A OPERAŢIUNII DE MENŢINERE A PĂCII” ÎN REGIUNE

18 iunie, 2018

Ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, nu vede nicio diferenţă între Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) şi forţele de menţinere a păcii ale Rusiei în regiune. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru un post de televiziune regional, comentând decizia Moldovei de a înainta la Adunarea generală a ONU proiectul Rezoluţiei privind retragerea trupelor ruse din RM.

Ignatiev a declarat că „pe teritoriul Transnistriei, afară de forţele de pacificare, nu există alt contingent militar al Rusiei”.

„Prin urmare, orice încercare de a declara că Moldova sprijină operațiunea de menținere a păcii, dar insistă asupra retragerii grupului operativ al trupelor rusești, este pur și simplu lipsită de obiectivitate. GOTR este parte din funcționarea mecanismului unic de menținere a păcii, participă la rotația batalioanelor de menținere a păcii”, a declarat principalul negociator al Tiraspolului.

Potrivit lui, „nicio hotărâre de modificare a formatului operaţiunii de menținere a păcii sau de retragere a vreunei părți din acest mecanism de pacificare nu poate fi luată fără a lua în considerare opinia şi poziția poporului Transnistriei”.

„Suntem categoric împotriva oricăror acțiuni care amenință pacea și securitatea pe Nistru”, a spus Ignatiev.

El consideră că „acțiunile Chișinăului sunt distructive, deoarece acestea vizează subminarea fundamentelor operațiunii de menținere a păcii în Transnistria”.

„Este cunoscut faptul că partea moldovenească de mai mult timp duce o activitate împotriva operațiunii de menținere a păcii, inclusiv pe plan politic și informativ. Am apreciat şi apreciem extrem de negativ acțiunile care au fost întreprinse în cadrul hotărârilor Curții Constituționale a Republicii Moldova privind presupusa aflare ilegală a pacificatorilor în Moldova și posibilitatea utilizării instrumentelor de forță împotriva pacificatorilor”, a spus Ignatiev.

După cum a informat anterior INFOTAG, la Secretariatul ONU a fost înregistrat un proiect de rezoluție, intitulat „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat că proiectul a fost înregistrat de Moldova și va fi discutat de Adunarea Generală vineri, 22 iunie.

Viceministrul rus al afacerilor externe, Grigori Karasin, a declarat că această inițiativă este „doar intensifică emoțiile și împiedică buna dezvoltare pașnică a procesului de reglementare a conflictului transnistrean”.

„Ceva mai contraproductiv și provocator nici că se poate inventa”, a spus Karasin.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.18 14:53 Istvan
    Ei nu vor sa cedeza nici un pas!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.