Transnistria şi Găgăuzia

SITUAȚIA DEMOGRAFICĂ DIN TRANSNISTRIA „RĂMÂNE A FI DESTUL DE DIFICILĂ”

20 iunie, 2018

Situația demografică din Transnistria „rămâne a fi destul de dificilă, căci numai în ultimii 10 ani numărul locuitorilor s-a redus cu 58,5 mii de persoane (11,1%), ajungând la sfârșitul anului 2017 până la 469 mii de persoane”.

Potrivit agenției INFOTAG, aceste date sunt prezentate în „Concepţia politicii bugetare şi fiscale a RMN pentru anul 2018 și în perspectivă pe termen mediu”, pregătită de Guvern pentru aprobarea de către Sovietul Suprem.

Conform documentului, componenţa pe vârstă şi sex a populației se caracterizează printr-o disproporție de gender semnificativă: ponderea bărbaților constituie 45,4%, iar cea a femeilor este de 54,6%, iar în ultimii cinci ani acest raport nu s-a schimbat. Unul dintre principalele motive pentru surplusul numeric al femeilor față de bărbați este rata ridicată a decesului prematur al bărbaților, inclusiv al celor în vârstă aptă de muncă.

Conform criteriilor internaționale, populația este considerată bătrână dacă proporția persoanelor cu vârsta de 65 de ani și mai mult depășește 7%. Potrivit statisticilor locale, în anul 2017, în Transnistria, numărul populației cu vârsta de peste 65 de ani era de 75,7 de mii persoane sau 16,1% din totalul populației.

În contextul natalității scăzute, numărul copiilor (între 0 și 17 ani) scade constant. Comparativ cu începutul anului 2007, numărul copiilor a scăzut cu 21%, reprezentând în prezent 16,8% din populația totală.

Potrivit prognozelor Guvernului, schimbările în componența de vârstă a populației vor fi nefavorabile și în scurt timp va creşte ritmul de scădere a numărului de copii, a populației în vârstă aptă de muncă, iar îmbătrânirea demografică a populației va continua.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.20 10:31 Stanislav
    La dinsii saracia TOTALA...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.