Transnistria şi Găgăuzia

REPREZENTANŢII POLITICI AI CHIŞINĂULUI ŞI TIRASPOLULUI CONSIDERĂ CĂ TOATE ÎNŢELEGERILE ÎNCHEIATE SE RESPECTĂ

22 iunie, 2018

Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului, Cristina Lesnic şi Vitalii Ignatiev, au ajuns la concluzia că toate acordurile încheiate în cadrul procesului de negocieri se desfășoară în conformitate cu programul stabilit.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta ei au declarat în cadrul unei conferinţe de presă după întrevederea în formatul „1+1”, care s-a desfăşurat joi la sediul Misiunii OSCE din Chișinău.

„Am discutat multe probleme, am făcut bilanţul celor șase luni de activitate din acest an. În acest timp, au avut loc 45 de şedinţe cu participarea reprezentanților politici și grupurilor de lucru sectoriale. Am ajuns la concluzia că aceste grupuri sunt eficiente, există o dinamică pozitivă”, a spus Lesnic.

La rândul său, Ignatiev a subliniat că „se realizează deciziile protocolare care au fost semnate anul trecut, precum și în cadrul protocolului „Berlin +” și al Protocolului de la Roma din acest an”.

„Transnistria îşi menţine ataşamentul pentru respectarea acordurilor încheiate și realizarea acestora în termenul convenit. Acum se lucrează intens, la un nivel bun, și speră, să nu avem surprize neplăcute”, a spus Ignatiev.

Vicepremierul moldovean a informat că joi au fost discutate şi un şir de aspecte noi. În special, și-a reluat activitatea subgrupul pentru drepturile omului, care se va ocupa de respectarea drepturilor copiilor, de eliminarea abuzului asupra copiilor și a violenței în familie și de protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit ei, au mai fost discutate probleme ce ţin de furnizarea de medicamente în regiunea transnistreană, eforturile comune în combaterea tuberculozei și a SIDA.

„Într-adevăr, am discutat aceste aspecte, care se referă la interesele cetățenilor. Am remarcat că problemele legate de drepturile omului nu pot fi politizate, ci trebuie soluționate”, a menționat Ignatiev.

El a mai spus că și-a reluat activitatea şi subgrupul privind cooperarea interbancară, lucru „foarte important pentru agenții economici”.

„Ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la restricțiile care există la importul unor tipuri de mărfuri în Transnistria. Noi acţionăm din faptul că orice restricții sunt contraproductive. Am fost informați că a fost prelungită hotărârea de guvern privind importul de produse petroliere în Transnistria, pe ramura sudică, Cuciurgan - Novosaviţcaia, dar există probleme pe ramura de nord, Rîbniţa - Slobodka. Acesta este unul dintre indicatorii impactului negativ al punctului comun de control la frontieră, care a fost instituit de Moldova și Ucraina la Cuciurgan”, a spus Ignatiev.

Negociatorii au anunțat că vineri vor desfăşura o ședință comună la Dubăsari, unde vor rezolva problemele privind accesul fermierilor moldoveni la terenurile din Transnistria, în conformitate cu decizia protocolară semnată anul trecut. Participanții la conferința de presă și-au exprimat încrederea că această problemă va fi rezolvată în termenul stabilit, până la 1 august.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.22 10:13 Oxana
    Ei fara piar fac lucruri bune.
  2. 2018.06.22 10:16 Alexei
    Noi nu trebue sa facem iluzii da trebue sa fim realisti!
  3. 2018.06.24 13:34 Stas
    Sa arate ca ei sunt prieteni buni...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.