Transnistria şi Găgăuzia

AP OSCE A ADOPTAT O DECLARAŢIE CARE SE REFERĂ INCLUSIV LA REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

12 iulie, 2018

În cadrul reuniunii de la Berlin, Adunarea Parlamentară (AP) a OSCE a adoptat miercuri o declaraţie care se referă inclusiv la reglementarea problemei transnistrene.

Potrivit agenţiei INFOTAG, declaraţia conţine peste 170 de prevederi, pregătite de comitetele de bază ale AP (pentru afaceri politice și securitate; pentru afaceri economice, știință, tehnologie și mediu; democrație, drepturile omului și afaceri umanitare). Acestea acoperă o gamă largă de probleme legate de acţiunile de combatere a terorismului, combaterea propagandei ce incită la ură, economia digitală, problemele demografice, precum și conflictele înghețate, în special în Georgia și Moldova.

Declarația conține câteva prevederi referitoare la soluționarea conflictului transnistrean: necesitatea retragerii complete a trupelor rusești din Transnistria, precum și transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Declaraţia a fost adoptată în lipsa delegaţiei ruse, care a părăsit sala de şedinţe din cauza divergenţelor la unele puncte.

Șeful delegației moldoveneşti la AP OSCE, deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, a mulţumit delegaţiilor care au sprijinit Moldova şi şi-a exprimat satisfacția în legătură cu faptul că Adunarea „înțelege necesitatea unor eforturi și acțiuni comune, pentru a obține retragerea definitivă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Cu sprijinul OSCE și al ONU, vom reuşi să rezolve problema. Partidul de guvernământ din Moldova și liderul acestuia, Vlad Plahotniuc, intenționează să fie în continuare pragmatici şi fermi în atingerea obiectivelor propuse”, a spus Sîrbu.

Președintele AP OSCE, George Tsereteli, a mulțumit „participanţilor la sesiune pentru numeroasele ore de muncă” și-a exprimat speranța că „toate prevederile Declarației vor fi implementate”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.