Transnistria şi Găgăuzia

NUMIREA LUI DMITRI KOZAK ESTE UN SEMN DE ATENŢIE DEOSEBITĂ DIN PARTEA MOSCOVEI FAŢĂ DE MOLDOVA – OPINIA EXPERTULUI

13 iulie, 2018

Numirea lui Dmitri Kozak în funcţia de reprezentant special al Rusiei pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova este un semn de atenţie deosebită din partea Moscovei faţă de republică, atenţie care se va intensifica în preajma alegerilor parlamentare, consideră politologul ucrainean Artiom Filipenko.

Solicitat de agenţia INFOTAG să comenteze numirea lui Kozak, el a spus că responsabilitatea oficialului pentru „comerţ şi economie va fi una formală, lucru de care nimeni nu se îndoieşte”.

În opinia sa, importanţa Moldovei pentru Kremlin este determinată de amplasarea sa geografică.

„Victoria forțelor proruse ar putea duce la o răsturnare în politica externă a Chișinăului, iar acest lucru ar trebui să fie o confirmare a „puterii blânde” a Rusiei și o înfrângere simbolică a Vestului condiţionat, a modelului politic și economic european”, presupune el.
Filipenko a reamintit că Kozak cunoaște regiunea și problemele sale, iar acest lucru îl va ajuta să facă față acestei sarcini.

„Din 2003 s-au schimbat multe în Moldova (ca şi în țările învecinate), dar se pare că Kozak va fi un „supraveghetor” al alegerilor parlamentare. Prin el, Kremlinul va avea contacte importante cu elitele moldovenești, în primul rând cu președintele Igor Dodon și cu socialiștii”, a explicat expertul.

El consideră numirea este una simbolică, ținând seama de activitatea anterioară a oficialului rus.

„Lui îi aparţine planul de reglementare transnistreană, cunoscut sub numele de „Memorandumul Kozak”. Acesta presupunea transformarea Moldovei într-o federație, în care Transnistria și Găgăuzia să deţină drepturi extinse, inclusiv blocarea deciziilor de politică externă ale Chișinăului. Nu este exclus că Rusia pregăteşte un nou plan de reglementare, care va fi numit „Kozak-2”. Iar victoria forțelor proruse în alegerile parlamentare din Moldova ar putea crea condiții favorabile pentru realizarea acestui plan. Mai ales că președintele Dodon a declarat la Moscova, în 2017, că nu intenționează să repete greșelile trecutului”, a spus politologul.

El nu are nici o îndoială că, dacă „Federaţia Rusă va reuşi să impună Moldovei viziunea sa de reglementare (un oarecare statut autonom al Transnistriei sau transformarea Moldovei într-o federație), acest lucru va oferi Moscovei ași şi pentru Ucraina”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.