Transnistria şi Găgăuzia

PARLAMENTUL A APROBAT PROIECTUL DE LEGE CU PRIVIRE LA ÎNMATRICULAREA MIJLOACELOR DE TRANSPORT TRANSNISTRENE

23 iulie, 2018

Parlamentul a aprobat vineri, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport, care stabileşte mecanimsul de înregistrare şi eliberare a numerelor neutre pentru maşinile înregistrate în Transnistria.

Potrivit agenţiei INFOTAG, secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Bucătaru, a spus că documentul este conceput pentru realizarea deciziei protocoare privind accesul la traficul rutier internaţional pentru mijloacele de transport din regiune.

Potrivit lui, înmatricularea transportului cu numere neutre va fi realizată de subunităţile Agenției Servicii Publice la Tiraspol și Râbnița.

„Pentru înmatriculare, solicitantul va trebui să prezinte documente confirmative care atestă domiciliul persoanei (în regiunea transnistreană – „I.”) și dreptul de proprietate asupra mijlocul de transport, însoţite de o declaraţie scrisă pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informaţiilor”, a menţionat el.

Secretarul de stat a subliniat că vor putea fi înmatriculate gratuit mijloacele de transport, aflate în proprietate până la data de 24 aprilie 2018 și care sunt, în prezent, înmatriculate în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului sau municipiul Bender.

Bucătaru a remarcat că proiectul de lege mai prevede că mijloacele de transport înregistrate în baza acestor prevederi pot fi înstrăinate către persoanele cu domiciliu în localităţile din stânga Nistrului sau mun. Bender sau persoanelor juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender fără achitarea drepturilor de import.

În cazul în care mijloacele de transport sunt înstrăinate persoanelor cu domiciliu în localitățile din dreapta Nistrului, înregistrarea noului proprietar se va efectua cu condiţia că mijlocul de transport nu este prohibit de a fi introdus pe teritoriul Republicii Moldova şi cu achitarea drepturilor de import.

Deputatul Partidului Liberal, Ion Casian, și-a exprimat nedumerirea față de proiectul de lege, menționând că Republica Moldova nu obţine nimic în schimbul acestei decizii.

Colegul său de partid, Roman Boţan, a menționat că proiectul de lege nu ține cont de interesele naționale ale Republicii Moldova și presupune concesii unilaterale din partea autorităților constituționale.

„Moldova încearcă să rezolve acest conflict pe cale pașnică, folosind instrumente diplomatice, dar acțiunile așa-numitelor autorități transnistrene nu sunt reciproce. Imediat după încheierea protocoalelor, (în Transnistria – „I.”) s-au desfășurat manevre militare. Când am vrut să deschidem podul peste Nistru, au fost deschise așa-numitele posturi vamale, în pofida tuturor protocoalelor și înţelegerilor”, a spus el.

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a salutat această inițiativă și a subliniat că proiectul nu este o concesie, deoarece toți locuitorii Transnistriei sunt cetățeni ai Moldovei, iar autoritățile trebuie să aibă grijă de toți cetățenii care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului.

Deputatul Partidului Democrat, Corneliu Dudnic, a menționat că autoritățile moldovenești au reușit în premieră ca reprezentanții săi oficiali să fie recunoscuţi în stânga Nistrului și să își desfășoare activitatea acolo, de aceea aceasta este o decizie progresivă în procesul de negocieri.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.23 10:19 Anatolie
    Moldova a facut asta pentru rezolvarea problemei cu Transnistria...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.