Transnistria şi Găgăuzia

GENERALUL TRANSNISTREAN GHENADII KUZMICIOV A FOST PLASAT ÎN IZOLATOR

31 iulie, 2018

Comitetul de anchetă al autoproclamatei RMN a confirmat faptul că fostul șef al Comitetului vamal, fostul ministru de interne, generalul Ghenadii Kuzmiciov, a fost reținut de către organele de drept ale Transnistriei și plasat într-un izolator de anchetă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat postul local de televiziune TSV, care a menţionat că instanța de judecată a emis anterior, în absență, mandat pentru arestarea lui.

Postul de televiziune Dnestr TV anunţă că Ghenadii Kuzmiciov se află în izolatorul Glinoe din raionul Grigoriopol. Această informaţie a fost confirmată de soţia sa, Svetlana Kulikova.

„El se află într-o celulă de izolare, a fost crunt bătut, nimănui nu i se permite să-l vadă. Deja de o zi el nu a fost examinat de medic și nu avem posibilitatea să transmitem medicamente”, a spus Kulikova.

Potrivit ei, o rudă care era cu Kuzmichev la momentul răpirii s-a dus la poliția moldovenească pentru a depune o declaraţie de răpire a omului și de furt de mașină.

„Poliția a refuzat să accepte declaraţia. După ce nu a reuşit să afle exact unde se află Kuzmiciov, poliția a acceptat declarația”, a spus Kulikova.

Informația precum că poliția a primit o plângere privind arestarea lui Kuzmiciov a fost confirmată de Inspectoratul de Poliție al sectorului Buiucani.

Kuzmiciov s-a aflat în căutare de aproximativ un an. El este acuzat de contrabandă comisă de un grup organizat. Un alt membru al grupului, fostul ofițer vamal superior Serghei Mantaluță, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în regim închis.

Potrivit anchetei, acest grup a funcționat din 2012, odată cu venirea la putere a lui Evghenii Şevciuk, al cărui apropiat era Kuzmiciov. Prin eforturile acestuia, în Transnistria și prin tranzitarea regiunii au fost transportate prin contrabandă tutun, țigări, alcool, băuturi alcoolice, carne, îmbrăcăminte și alte bunuri. În același timp, mărfurile erau vămuite formal, iar informațiile nu erau introduse în baza de date. În consecință, în buget nu au ajuns nici taxe vamale, nici accize.

Ancheta consideră că, timp de câţiva ani de activitate a grupului, volumul contrabandei este estimat la $140 mil. Suma comisioanelor ilegale echivalează cu $25 mil. Kuzmichev și alţi participanți ai schemei ilegale încasau lunar câte $1,5-2 mil.

După victoria lui Vadim Krasnoselski la alegerile prezidențiale, la începutul anului 2017 a fost pornită o anchetă penală pe numele fostului președinte Şevciuk și mai multor persoane din anturajul său. O parte din ei au fost arestați și deja condamnați, în privinţa altora ancheta continuă, iar Șevciuk și Kuzmiciov au reușit să fugă în străinătate. Kuzmiciov a fost reținut sâmbăta trecută pe teritoriul Republicii Moldova cu ajutorul organelor de drept din dreapta Nistrului. Ulterior, el a fost predat colegilor transnistreni și dus la Tiraspol.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.31 13:41 Filaret
    Apare multe intrabari la care nu sunt respusuri...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.