Transnistria şi Găgăuzia

AUTORITĂŢILE TRANSNISTRIEI INTENŢIONEAZĂ SĂ MAJOREZE NORMA SOCIALĂ DE GAZ OFERIT GRATUIT

13 august, 2018

Autorităţile Transnistriei intenţionează să majoreze norma socială de gaz oferit gratuit anumitor categorii de persoane. Potrivit agenţiei INFOTAG, acest lucru este prevăzut într-un proiect de hotărâre, pe care guvernul l-a transmis Sovietului Suprem al Transnistriei spre adoptare în sesiunea de toamnă.

Potrivit proiectului, se propune ca în perioada sezonului de încălzire să fie oferite suplimentar 70 de metri cubi de gaz lunar pentru pensionari șomeri care locuiesc singuri, pentru membrii familiilor invalizilor de război care au decedat, precum și pentru pensionarii care locuiesc în case particulare, cu încălzire autonomă.

Conform legislației actuale a Transnistriei, norma socială pentru pensionarii singuri este de 140 de metri cubi de gaz gratuit oferit lunar în perioada sezonului de încălzire. Dacă modificările vor fi aprobate, norma va constitui 210 metri cubi. Astfel, în conformitate cu tariful actual, economiile suplimentare pentru pensionari vor fi mai mari de 50 de ruble pe lună.

În același timp, Transnistria menține tarife scăzute la gazele rusești pentru consumatorii privați și nu plătește pentru gazele rusești livrate de „Gazprom”. Banii încasaţi ca plată pentru gazele naturale consumate, atât de la persoane fizice, cât şi de la cele juridice din autoproclamata republică, sunt transferaţi de mai mulţi ani nu pe un cont al „Gazprom“, ci pe un cont special, fiind apoi redistribuiţi de conducerea Transnistriei pentru acoperirea articolelor sociale ale bugetului. Suma totală pe care „Gazprom“ o solicită de la „Moldovagaz“ depășește $6 mlrd., dintre care aproximativ 95% reprezintă datoria regiunii transnistrene.

La sfârșitul anului 2016, „Gazprom“ și „Moldovagaz“ au prelungit până la sfârșitul anului 2019contractul de furnizare a gazelor în Moldova și tranzitul acestora pe teritoriul republicii. „Gazprom” livrează anual republicii aproximativ 3 mlrd. de metri cubi de gaze naturale. Începând cu anul 2008, prețul gazelor furnizate de „Gazprom“ pentru „Moldovagaz“ este stabilit trimestrial conform unei formule în baza indicilor de modificări ale prețurilor la gazoil și păcură.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.08.13 16:45 Victor
    Statu Serif are grija de cetateni in Transnistria!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.