Transnistria şi Găgăuzia

LA CEADÎR-LUNGA A FOST MARCATĂ ANIVERSAREA A 28-A A REPUBLICII GĂGĂUZE

20 august, 2018

La Ceadîr-Lunga a fost marcată aniversarea a 28-a a Republicii Găgăuze. Festivităţile au început cu o întâlnire solemnă, iar ulterior a avut loc un concert susţinut de artişti locali.

Potrivit agenției INFOTAG, în discursul său Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a spus că Republica Găgăuză nerecunoscută şi-a proclamat independenţa la 19 august 1990, la congresul deputaţilor de toate nivelurile din sudul Moldovei, astfel aceasta "a luat o decizie istorică de a-și stabili în mod independent propria cale de dezvoltare națională și culturală, precum și a asumat responsabilitatea pentru viitorul social și economic al Patriei”.

„Perseverența și voința patrioților Republicii Găgăuze au forțat autoritățile centrale și comunitatea internațională să ia în considerare poziția poporului nostru. Ne închinăm în fața celor, care au avut curajul și au reușit să apere interesele poporului nostru la începutul epocii istorice. Experiența lor politică și înțelepciunea acumulată a vieții sunt întotdeauna apreciate în Găgăuzia”, a spus ea.

Preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Kîsa, a numit evenimentele care au avut loc acum 28 de ani drept „un exemplu frapant al luptei fără precedent a poporului găgăuz pentru statalitate”.

„Datoria noastră sfântă este să fim credincioși chemării strămoșilor noștri, care ne-au arătat calea. Ar trebui să știm în viața noastră de zi cu zi că avem o Patrie. Mulțumim veteranilor care au contribuit la formarea Republicii Găgăuze”, a spus el.

La eveniment au participat veterani ai formării republicii, reprezentanți ai autorităților regionale, invitați din Transnistria și reprezentanți ai ambasadelor Rusiei și Turciei.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.08.20 16:07 ALENA
    Care republica, despre ce ei vorbesc?
  2. 2018.08.20 16:10 Svetlana
    Dl presedinte intalege ca aici este legatura directa cu separatizmul in RM?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.