Transnistria şi Găgăuzia

DMITRI KOZAK POATE INFLUENŢA PROCESUL DE NEGOCIERI – FOSTUL MINISTRU DE EXTERNE AL TRANSNISTRIEI

11 septembrie, 2018

Reprezentantul special al Președintelui FR pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, va putea influența procesul de negocieri pentru problema transnistreană”, a declarat fostul ministru de externe al autoproclamatei RMN, Vladimir Iastrebceak.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, el a spus că Dmitri Kozak „poate influența orice și pe oricine. Poate că nu-i poate influența doar pe factorii externi care pot fi mai puternici decât el”.

„Dar ce are el cu prisosință este capacitatea de a convinge, mai ales atunci când are mandatul corespunzător din partea conducerii politice de vârf a Federaţiei Ruse, așa cum a fost în 2003 (când trebuia să fie semnat aşa-numitul Memorandum Kozak – „I.”). Vorbind despre evenimentele de acum 15 ani, putem spune că va fi foarte greu de reintrat în aceeași apă a doua oară. Situația s-a schimbat complet atât în Republica Moldova, cât şi în Transnistria. Acum Republica Moldova este legată de angajamentele din cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În Republica Moldova a apărut legea din 2005 (privind prevederile principale ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului – „I.”), în Transnistria a avut loc încă un referendum. Dacă vorbim despre Memorandumul Kozak, trebuie de amintit că acest document a existat într-un context istoric și juridic concret și era un document foarte complex și integru din care nu pot fi extrase separat niște construcții sau niște componente. Ar fi incorect. Acel document a fost produsul unui compromis extrem de greu de atins și este ireal ca cineva să se aștepte ca de acolo să poată fi extrase doar anumite aspecte necesare, iar restul – aruncate sau folosite pentru a manipula”, consideră Iastrebceak.

Vorbind despre rolul reprezentantului special al Președintelui FR, politicianul a menţionat că, „dacă lui Dmitri Kozak i se pune o sarcină în față, el o va îndeplini”.

„Și nu cred că vor fi foarte mulți oameni care îi vor putea sta în cale sau îl vor putea împiedica să facă ceea ce și-a propus”, susţine el.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.11 10:20 Faina
    Transnistria este ca o capcana< care ne a lasat Rusia.
  2. 2018.09.11 10:24 Marcel
    Eastrebceac tolkovii, on ne zasorennii separatist, on vse pravilino ponimaet.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.