Transnistria şi Găgăuzia

ÎN TRANSNISTRIA A ÎNCEPUT A FI CULTIVAT BUMBACUL

18 septembrie, 2018

La inițiativa conducerii fabricii textile „Tirotex”, în Transnistria a început a fi cultivat bumbacul.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la site-ul celei mai mari întreprinderi din regiune, prima roadă a fost recoltată de pe o suprafaţă de 30 de ari, unde au fost plantate opt soiuri de bumbac.

Potrivit lui Constantin Calistru, angajat al laboratorului de tehnologie al Institutului de Cercetare a Agriculturii din Transnistria, „scopul final al acestui experiment ar trebui să fie un volum de 4 tone de bumbac brut pe hectar, iar aceasta înseamnă aproximativ o tonă de fibre de bumbac pur”.

În același timp, el a menționat că productivitatea este determinată nu numai de climă, dar și de dăunători.

„Dăunătorii sunt o amenințare nu numai în țările din Asia Centrală, ci și în țara noastră. De aceea, pe lotul experimental, agricultorii desfăşoară cercetări și studiază cum să lupte împotriva dăunătorilor. Desigur, mulți factori afectează şi productivitatea bumbacului. Este vorba de regimul termic al solului, care se schimbă în funcţie de temperatură, radiații, udare, particularităţile plantelor, distanța dintre rânduri”, a spus omul de știință.

Directorul general al „Tirotex”, Andrei Mejinski, consideră că, în pofida succeselor evidente, este prematur să se vorbească despre posibilitatea de a cultiva bumbac în Transnistria la scară industrială și de a trece la substituirea materiilor prime de import.

„Pentru aceasta este nevoie nu numai de investiții de circa $15-20 mil. (pentru fabricile de prelucrare a bumbacului, mașini agricole etc.). Un alt factor important reprezintă condițiile climatice. Dacă semințele de bumbac pot rezista la temperaturile totale active, datorită selecției lor, atunci condițiile meteorologice la momentul maturării fibrelor în august-septembrie pot da greș. Și acest lucru poate duce la pericol pentru recoltă și, în consecință, la riscuri financiare mari”, a spus el.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.18 10:25 Sergiu
    Pentru savantii din Transnistria asta este triumf, dar pentru economia - o prostie...
  2. 2018.09.18 10:27 Nina
    Ei dejeaba perd banii si timpul, nu da asta nimic!
  3. 2018.09.18 10:28 Anton
    Eto nazivaetsea - denighi na veter...
  4. 2018.09.18 12:51 Stanuslav
    Cam cidat suna asa stirea din Transnistria.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.