Transnistria şi Găgăuzia

VICEPRIM-MINISTRUL CRISTINA LESNIC A DISCUTAT LA STRASBOURG DESPRE REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

19 septembrie, 2018

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a discutat la Strasbourg despre reglementarea transnistreană. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Biroului Politici de Reintegrare, în cadrul vizitei de două zile, ea a avut întrevederi cu președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Guido Raimondi, şeful Directoratului pentru afaceri politice, Alexandre Guessel, directorul Oficiului Directoratului General pentru programe, Verena Taylor, și şefa Direcției măsurile de consolidare a încrederii, Anna Capello.

În cadrul întrevederii cu președintele CEDO, Guido Raimondi, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii vizavi de cererile pendinte în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, în special din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

“Cristina Lesnic a prezentat ultimele evoluții în procesul de negocieri pe problematica transnistreană și abordarea de identificare a soluțiilor pentru problemele sociale ale populației”, se arată în comunicat.

Președintele Curții a mulțumit pentru detașarea celor trei juriști secunzi din Republica Moldova la CEDO.

În cadrul discuțiilor purtate cu şeful Directoratului pentru afaceri politice, Alexandre Guessel, au fost abordate o serie de subiecte din agenda dintre Chișinău și Tiraspol, dinamica și provocările acestora.

Potrivit comunicatului, viceprim-ministrul pentru Reintegrare a menționat viziunile și acțiunile Guvernului în domeniul asigurării și protejării drepturilor omului. De asemenea, au fost evocate subiectele privind funcționarea școlilor cu predare în grafie latină, accesul transportului din regiunea transnistreană în traficul rutier internațional, apostilarea actelor de studii pentru Universitatea „Taras Șevcenco”, eficiența programelor măsurilor de consolidare a încrederii, precum training-urile pentru profesorii de limba engleză de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul întrevederii cu directorul Oficiului Directoratului General pentru programe, Verena Taylor, și şefa Direcției măsurile de consolidare a încrederii, Anna Capello, au fost consemnate utilitatea și necesitatea continuării proiectelor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale râului Nistru, incluse în Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020. Totodată, a fost salutată numirea noului șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, care va prelua mandatul în octombrie.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.19 11:54 David
    D-na Lesnic este foarte bun diplomat, ea tina legatura cu separatistii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.