Transnistria şi Găgăuzia

TIRASPOLUL CONSIDERĂ CĂ TENTATIVELE DE „A DECIDE VIITORUL TRANSNISTRIEI CU VOTURILE CETĂŢENILOR MOLDOVEI” SUNT NEREALE

20 septembrie, 2018

Propunerea înaintată de Președintele Igor Dodon de a desfăşura un referendum privind reintegrarea Moldovei și Transnistriei „contravine principiilor de bază ale democrației și nu are nimic de-a face cu mecanismul realist de a găsi formula finală pentru soluționarea politică a conflictului”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, astfel a comentat MAE al Transnistriei declarațiile recente ale Președintelui RM în legătură cu problematica soluționării politice definitive a relaţiile dintre Moldova și Transnistria printr-un referendum.

Ministerul de Externe al regiunii susţine că însăşi ideea unui referendum „este destul de progresivă pentru sistemul politic moldovenesc”, „un nou cuvânt în politica Moldovei“, dar consideră că „judecând după protestele poporului, mult mai necesară ar fi scoaterea la votul național a problemelor cu adevărat importante pentru cetățeni, legate de definirea vectorului de dezvoltare ulterioară a însăşi RM”.

MAE aminteşte că, „în Transnistria, în cei 28 de ani de independență, au avut loc șapte referendumuri cu privire la problemele de importanţă de stat, inclusiv aprobarea cursului de independență, adoptarea Constituției, precum și consolidarea vectorul său de dezvoltare ulterioară, aprobat prin referendumul din 17 septembrie 2006, care este independența și aderarea liberă la Federația Rusă”.

„Poporul Transnistriei, ca purtător al suveranității și singura sursă de putere, și-au făcut deja alegerea liberă, independentă”, se spune în comentariu.

Referindu-se la declarațiile lui Dodon precum că după referendum va urma retragerea trupelor rusești din regiune, MAE al regiunii a reamintit că „prezența militarilor ruși în Transnistria este consolidată în RMN şi la nivel legislativ în baza rezultatelor referendumului național din 1995, iar partea transnistreană este categoric împotriva retragerii lor”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.