Transnistria şi Găgăuzia

DECLARAŢIILE DE LA TRIBUNA ONU NU VOR DUCE LA SOLUŢIONAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – EXPERT

28 septembrie, 2018

Declaraţiile de la tribuna ONU nu vor duce la soluţionarea conflictului transnistrean, consideră directorul de programe al Institutului de Politici Publice, analistul politic Oazu Nantoi. Potrivit agenţiei INFOTAG, astfel el a comentat discursul pe care îl va rosti premierul Pavel Filip la Adunarea Generală a ONU, unde intenţionează să lanseze un nou apel privind necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Nantoi a spus că „tribuna ONU este o tribună unde poți influența opinia publică internațională, unde poți să-ți cauți aliați, dar rezoluțiile Adunării Generale nu au conținut obligatoriu, spre deosebire de rezoluțiile Consiliului Securității, care, în caz de ceva, sunt blocate de Rusia”.

„De aceea, discursul la ONU, în cel mai bun caz, poate fi „o vișinică pe tortul politicii naționale”. Or, tortul politicii naționale în direcția reintegrării țării lipsește. Prin urmare, dacă ne uităm la contextul regional, în 2014, în Ucraina au avut loc alegerile prezidențiale și dl Petro Poroșenko a devenit președinte în situația când la Chișinău sunt persoane care se înțeleg bine cu el. Mă frământă întrebarea: timp de patru ani, de ce nu s-a purces la acțiuni orchestrate între Ucraina și Republica Moldova cu susținerea partenerilor externi, pentru ca situația din raioanele de est ale RM să fie schimbată substanțial în direcția soluționării conflictului? În schimb, Igor Dodon, fiind ales în funcția de președinte al Republicii Moldova cu contribuția Partidului Democrat şi a lui Vlad Plahotniuc, se comportă ca un agent de influență al Federației Ruse, care a plecat la Moscova după instrucțiuni”, spune expertul.

Potrivit lui, „politica Moscovei presupune două etape: asigurarea victoriei Partidului Socialiştilor la alegerile parlamentare, iar apoi reglementarea conflictului transnistrean.

„Moscova va insista asupra unui statut juridic special (pentru Transnistria – „I.”) fără utilizarea termenului de „federație”, dar interesele Rusiei vor rămâne aceleași: control asupra Republicii Moldova. Având în vedere că Moldova se izolează de Uniunea Europeană, republica riscă să alunece sub controlul geopolitic al Federației Ruse”, susţine Nantoi.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.30 12:26 Victoria
    Dl Nantoi este cel mai corect expert, si cel mai corect cetatean Republicii Moldova!!!
  2. 2018.09.30 12:32 Xoria
    Gospodin nantoi oceni poreadocinii celovek, slov net!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.