Transnistria şi Găgăuzia

CONFLICTUL TRANSNISTREAN „S-A COPT” SUFICIENT PENTRU A FI SOLUŢIONAT – REPREZENTANTUL SPECIAL AL OSCE

01 octombrie, 2018

Conflictul transnistrean „s-a copt” suficient pentru a fi soluţionat, consideră reprezentantul special al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un interviu pentru „Adevărul european”, el a menţionat că în acest domeniu au fost atinse „mai multe succese: a fost rezolvată problema eliberării plăcuțelor de înmatriculare transnistrene, există progrese în ceea ce privește accesul agricultorilor la terenurile din raionul Dubăsari, fapt care reprezintă realizări concrete”.

Referindu-se la posibilitatea de a lansa negocierile privind statutul politic al regiunii, el a menționat dorința Chișinăului și a Tiraspolului în acest sens, dar mai întâi trebuie îndeplinite toate celelalte acorduri – pe dimensiunea socio-economică și general-umană”.

„Și dacă facem acest lucru acum, atunci până la sfârșitul anului vom desfăşura la Roma o întrevedere în formatul „5+2”, unde îi voi comunica succesorului meu că negocierile au devenit posibile. Strategia mea este de a nu deschide întrebări politice până când nu se vor lua măsurile anterioare. Pentru că, dacă încercăm să realizăm totul în același timp, atunci vom bloca totul. Nu vreau să fiu prea ambițios și să mă confrunt cu riscul de a nu obține nimic. Sunt sigur că Moldova și Transnistria, de asemenea, nu vor accepta deschiderea coșului politic până când nu vor fi obținute alte rezultate”, a spus Frattini.

El a subliniat că au avut loc consultări informale privind partea politică a reglementării transnistrene: „În orice caz, aceasta va fi o regiune cu statut special în Moldova. Suveranitatea sa nu poate fi împărțită. Acest lucru a fost deja hotărât”.

Comentând rolul posibil al Transnistriei ca factor de blocaj în alegerea vectorului Moldovei, diplomatul a remarcat că „el a fost întotdeauna împotriva ideii de a opune vectorul estic celui occidental”.

„Înțeleg situația de la Tiraspol, unde locuiesc mulți ucraineni, ruși și moldoveni. Și nu cred că ei trebuie puşi în faţa unei alegeri”, a subliniat Frattini.

Comentând dorinţa Moldovei de aderarea la UE, diplomatul a menționat că „calitatea de membru este o chestiune de viitor, iar până acolo mai este mult: acum nu e vorba de calitatea de membru, ci de consolidarea cooperării dintre Moldova și UE”

„Multe se vor schimba de îndată ce oamenii de la Tiraspol vor simți beneficiile unei cooperări mai strânse cu UE. De exemplu, Uniunea europeană oferă finanțare pentru proiectul de renovare a podului (Gura Bâcului - „I.“) Și când oamenii vor înţelege că, datorită UE, ei vor avea un pod sigur, pe unde camioanele de la Tiraspol pot ajunge la București, atunci oamenii din Transnistria vor cădea pe gânduri: „Poate că aceasta este important şi pentru noi?”, a remarcat diplomatul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.02 10:53 Nicolae
    Este destul de greu sa spun ca conflict este copt.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.