Transnistria şi Găgăuzia

TIRASPOLUL PLEDEAZĂ PENTRU DESFĂȘURAREA UNEI NOI ÎNTREVEDERI ÎN FORMATUL „5+2” PENTRU REVIZUIREA HOTĂRÂRILOR REALIZATE

03 octombrie, 2018

Transnistria consideră „extrem de necesară desfășurarea unei noi ședințe în formatul „5+2” pentru revizuirea hotărârilor realizate, pentru monitorizarea situației existente și pentru identificarea chestiunilor de viitor”.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la site-ul MAE al regiunii, opinia respectivă a fost pronunțată marți de către ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, la întrevederea de la Tiraspol cu reprezentantul special al MAE al Federației Ruse, Serghei Gubarev.

El a menţionat că „autorităţile de la Chișinău se confruntă cu dificultăți în îndeplinirea obligațiilor sale, ceea ce înseamnă că este nevoie de un sprijin internațional”.

„Partea moldovenească încă nu este pregătită să vină în întâmpinare în problema cazurilor penale, are loc un dialog dificil în domeniul telecomunicațiilor, iar problema activității subgrupului privind cooperarea interbancară rămâne deschisă. Cunoscută este şi problema importului de combustibil pe ramura de nord a căii ferate”, a spus Ignatiev și a menționat că „sunt posibile restricții legate de realizarea în continuare a proiectului controlului vamal comun moldo-ucrainean la punctul de control Cuciurgan”.

Potrivit lui, „există soluții pozitive în privinţa unor acorduri încheiate, altele sunt în proces de reglementare, însă în alte acorduri se constată pauze destul de serioase, care provoacă îngrijorarea părţii transnistrene”.

Gubarev, de asemenea, consideră că „este necesar ca, prin eforturi comune, părţile să se asigure ca acordurile semnate să fie realizate fără eșecuri, astfel încât să apară probleme suplimentare care complică viața oamenilor”.

În acelaşi timp, el a subliniat importanța muncii sistematice, deoarece formatul „5+2” este un mecanism de lucru al negocierilor, dar nu „o structură care are rolul de a „pune ștampilă” pe soluții pozitive”.

„După cum arată experiența anilor precedenţi, acesta este un organ al „minții colective”, unde noi, cu eforturi comune, analizăm situația, le arătăm părților căile de rezolvare a unei sau altei probleme. Iar marginalizarea rolului acestei platforme de negocieri, recunoscută pe plan internațional, este o metodă contraproductivă”, este convins reprezentantul MAE al Rusiei.

Comentând apelul repetat al Moldovei de la tribuna ONU privind retragerea trupelor rusești din Transnistria, el a remarcat că aceasta este „o lovitură în tot ce este pozitiv, care a fost deja elaborat și planificat în timpul negocierilor”.

„Aceasta nu este doar opinia mea, ci și a Federației Ruse. Continuarea retoricii în această direcție doar va înrăutăți situația”, a conchis diplomatul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.