Transnistria şi Găgăuzia

SECRETARUL DE STAT AL MAE AL RUSIEI CONSIDERĂ CĂ TREBUIE EVITATĂ APARIŢIA UNOR NOI FACTORI IRITANŢI ÎNTRE CHIŞINĂU ŞI TIRASPOL

08 octombrie, 2018

Secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigorii Karasin, consideră că „trebuie evitată apariţia unor noi factori iritanţi între Chişinău şi Tiraspol în procesul de reglementare transnistreană”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un interviu pentru ziarul „Izvestia”, el a menţionat că „în acest an, în procesul de reglementare transnistreană au fost atinse anumite evoluții pozitive; există semne de îmbunătăţire în dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului”. În opinia sa, despre aceasta arată şi cea de-a patra întâlnire personală a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la 6 septembrie, cu șeful Transnistriei, Vadim Krasnoselski.

„Salutăm îndeplinirea acordurilor pe marginea unui şir de aspecte de cooperare practică între cele două maluri ale Nistrului”, a spus diplomatul.

El a subliniat că, „cu ajutorul activ al Rusiei și al altor mediatori internaționali, s-au găsit compromisuri în probleme atât de importante pentru viața de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi apostilarea documentelor transnistrene de studii superioare, utilizarea raţională de către fermierii moldoveni a terenurilor agricole din raionul Dubăsari din Transnistria și funcţionarea școlilor moldovenești cu predare în grafie latină din stânga Nistrului.

„Reuniunea formatului „5+2” de la Roma, desfășurată în perioada 29-30 mai curent, a pus începutul implementării unui alt acord la care au ajuns Chișinăul și Tiraspolul privind instituirea plăcuțelor de înmatriculare neutre pentru transportul auto din regiunea transnistreană pentru a putea circula în afara regiunii. La 1 septembrie, în Transnistria, și-au început activitatea două centre de perfectare în acest sens. Acum important este să asigurăm implementarea acestor hotărâri”, a spus Karasin.

Potrivit lui, „în același timp, trebuie evitată apariția unor noi factori iritanți în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol”.

„Transnistria este îngrijorată de perspectiva organizării controlului vamal moldo-ucrainean la frontiera regiunii cu Ucraina: potrivit Tiraspolului, daunele economice ale regiunii ar putea fi zeci de milioane de dolari anual”, a spus el.

Diplomatul rus consideră că parametrii viitorului comun al părţilor ar trebui căutaţi de către Chișinău și Tiraspol”.

„Determinarea statutului politic al Transnistriei ar trebui să fie un derivat al muncii pe termen lung pentru a restabili încrederea între malurile Nistrului, o țesătură ruptă de interacțiune în rezolvarea problemelor de interacțiune practică. Dar până atunci, mai este”, a spus Karasin.

Comentând „tentativele de a limita utilizarea limbii ruse în unele țări postsovietice“, diplomatul a menționat că „în unele state din spaţiul postsovietic există forţe care consideră că, pe valul de rusofobie, vor reuşi să consolideze în jurul lor masele largi ale potențialilor alegători – aceasta este o logică absolut greșită, care nu are perspective”.

"În același timp, un anumit optimism este determinat de faptul că cererea pentru limba rusă în fostele republici sovietice se menţine. Limba rusă este nu numai limbă de comunicare interetnică, ci și limba natală a milioane de cetățeni care trăiesc în aceste republici. Prin urmare, este puțin probabil ca orice încercare de a „curăța limba” să aibă succes”, a concluzionat Grigorii Karasin.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.