Transnistria şi Găgăuzia

CHIŞINĂUL SOLICITĂ ASIGURAREA LIBEREI CIRCULAŢII A ELEVILOR, IAR TIRASPOLUL CONSIDERĂ CĂ PRETENŢIILE SUNT NEMOTIVATE

16 octombrie, 2018

Moldova consideră că autorităţile regiunii transnistrene nu îndeplinesc pe deplin Decizia protocolară cu privire la funcționarea școlilor cu predare în grafie latină, semnat la finele anului 2017.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Biroului pentru Politici de Reintegrare, acest subiect a fost abordat de delegaţia moldovenească la reuniunea din ajun a grupurilor de lucru în domeniul educaţiei, care s-a desfăşurat la Tiraspol în formatul experţilor.

Delegaţia solicită anularea ,sistemului de notificare pentru elevi, părinții acestora și profesorii școlilor cu predare în grafie latină în contextul liberei circulații.

Un aspect important a vizat cererile și petițiile parvenite de la părinții elevilor și profesorilor școlilor menționate pentru a interveni în diferite situații ce țin de transportarea bunurilor și literaturii, precum și abordarea anumitor incidente.

Totodată, Chişinăul consideră că trebuie eliminată orice formă de discriminare a şcolilor moldoveneşti, inclusiv revizuirea tarifelor pentru apă, canalizare și energie termică similar tarifelor altor școli din regiune.

Într-un comentariu referitor la rezultatele reuniunii, MAE al autoproclamatei RMN a spus că acestea sunt nişte „atacuri nerezonabile ale părții moldovenești”, cerându-i să se abțină de la astfel de declaraţii, „inclusiv în mass-media, care afectează negativ dialogul și atmosfera negocierilor și rezolvarea tuturor problemelor în mod constructive şi în cadrul formatelor de lucru existente”.

Astfel, în ceea ce privește politica tarifară, partea transnistreană a subliniat că „costul aplicabil al serviciilor comunitare prestate este similar cu cel aplicat instituţiilor educaționale de stat din Transnistria”. Referitor la asigurarea circulației elevilor și cadrelor didactice în instituțiile de învățământ, Transnistria „îşi îndeplinește toate angajamentele, iar Republica Moldova nu dispune de niciun caz documentat de împiedicare a circulaţiei spre locul de studiu”. Ținând cont de necesitatea asigurării siguranței cetățenilor minori ai Transnistriei care călătoresc în afara regiunii, reprezentanții Tiraspolului au cerut din nou o listă a tuturor elevilor și profesorilor din școlile moldovenești.

Totodată, delegația transnistreană a atras atenția asupra „unor anumite probleme nerezolvate, legate de confirmarea autenticității diplomelor suplimentare de la Universitatea Transnistreană, care împiedică utilizarea documentelor transnistrene de învăţământ în unele țări străine”. De asemenea, delegaţia a constatat că „partea moldovenească nu este gata să depășească aceste probleme, în pofida faptului că cetățenii transnistreni sunt nevoiţi să-și apere drepturile la educație în aceeaşi măsură”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.