Transnistria şi Găgăuzia

RECEP ERDOGAN: GĂGĂUZIA ESTE PUNCTUL DE LEGĂTURĂ ÎN RELAŢIILE DINTRE TURCIA ŞI MOLDOVA

18 octombrie, 2018

Găgăuzia este punctul de legătură în relaţiile dintre Turcia şi Moldova, iar pentru autorităţile de la Ankara această legătură este foarte importantă, a declarat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, joi, în cadrul unui briefing la Comrat.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a mulțumit „bunului său prieten, președintelui RM, Igor Dodon”, pentru invitația de a vizita Moldova”.

„Ieri a fost o zi foarte fructuoasă. A avut loc o întâlnire productivă cu președintele Dodon, un dialog în cadrul delegațiilor interguvernamentale ale celor două țări, precum și o întâlnire cu premierul Pavel Filip. Cred că cooperarea în aceste formate va continua și în viitor”, a spus el, considerând că vizita sa în Republica Moldova este una „istorică”.

Președintele Turciei a dat asigurări că vor continua investițiile în economia și infrastructura Republicii Moldova și Autonomiei Găgăuze.

„Ne bucurăm mult că Moldova și Găgăuzia trăiesc acum în pace și armonie. Îi mulțumesc domnului președinte pentru că se află aici cu mine, în cadrul acestei vizite istorice. Frații noștri găgăuzi sunt un element important în relațiile dintre cele două țări. 80 de milioane de locuitori ai Turciei îi salută pe frații lor. Pentru mine, aceasta este o zi foarte importantă. În sfârşit am reușit să vin în Găgăuzia”, a spus Erdogan.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reamintit că anume Turcia a jucat un rol extrem de important în asigurarea stabilității în regiune la începutul anilor ’90 ai secolului al XX-lea.

„Eram atunci la limita unei tragedii. Însă acest lucru a fost evitat datorită intervenției partenerilor din Turcia. Și deja în 1994 a fost adoptată Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, care a devenit un compromis în acea situație complicată. În același timp, Moldova avea deja o tristă experiență similară cu Transnistria. Astfel, nu am reuşit să păstrăm Transnistria”, a remarcat el.

Dodon a numit convieţuirea moldovenilor cu găgăuzii drept „exemplu de convieţuire pașnică seculară”.

„Suntem mândri de această prietenie. Avem probleme nerezolvate, dar vreau să-mi confirm poziția personală că voi obţine aplicarea legilor regiunii la nivel național. Chișinăul oficial, de asemenea, se va ocupa de realizarea proiectelor de infrastructură în autonomie. Îi mulțumesc președintelui Turciei pentru sprijinul său personal în rezolvarea problemelor care nu au fost soluționate timp de decenii sau chiar de secole”, a spus Dodon.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a mulțumit liderului turc pentru ajutorul acordat în crearea autonomiei în anii ’90 ai secolului trecut, precum și pentru asistența constantă acordată regiunii în toți acești ani.

"Chiar și astăzi, Turcia contribuie mult la dezvoltarea sistemului de canalizare și alimentare cu apă în Găgăuzia, precum și la construirea grădinițelor şi spitalelor moderne, precum şi a altor instituții de importanţă socială”, a spus ea.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.19 11:31 David
    Este evident, ca dna Vlah cel mai reusit Bascan!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.