Transnistria şi Găgăuzia

ŞEFUL MISIUNII OSCE A DISCUTAT LA CHIŞINĂU ŞI TIRASPOL „PROBLEMELE ACTUALE ALE PROCESULUI DE NEGOCIERI”

07 noiembrie, 2018

Problemele actuale ale procesului de negocieri al reglementării transnistrene au fost discutate în ajun de șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, la întâlnirile cu reprezentanții politici ai părţilor la Chișinău și Tiraspol.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la Biroul Politici de Reintegrare, la întrevederea cu viceprim-ministrul Cristina Lesnic, la care au participat şi reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, discuțiile s-au axat pe marginea ultimelor evoluții înregistrate în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, printre care: asigurarea liberii circulații a elevilor și profesorilor din cadrul școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, cooperarea în domeniul telecomunicațiilor, accesul fermierilor la terenurile agricole, realizarea mecanismului privind accederea autovehiculelor din regiunea transnistreană cu numere de înmatriculare neutre în traficul rutier internațional.

Potrivit comunicatului, la întrevederea de la Chişinău interlocutorii au discutat despre reuniunea ordinară a Consiliului de Miniștri al OSCE, preconizată pentru luna decembrie.

Potrivit MAE al Transnistriei, la întrevederea de la Tiraspol cu ministrul de externe, Vitalii Ignatiev, „a fost analizată detaliat situaţia din domeniul realizării acordurilor semnate în noiembrie 2017”.

Ignatiev a spus că „a deciziile protocolare privind activitatea școlilor românești și privind utilizarea terenurilor din raionul Dubăsari din RMN au fost implementate exhaustivă” şi a menționat „necesitatea unor progrese și în chestiunile ce ţin de dosarele penale și telecomunicații”. De asemenea, au fost discutate în detaliu perspectivele organizării până la sfârşitul anului curent a unei şedinţe a „Reuniunii permanente...” în formatul „5+2”.

Participanții la întâlnire „au convenit asupra necesității de a elabora un mecanism funcțional și acceptabil pentru ambele părți pentru importul în Transnistria al medicamentelor și dispozitivelor medicale, au trasat domenii de lucru pentru avansarea în procesul de negocieri, inclusiv în probleme de cooperare bancară, precum și în alte domenii relevante”.

Reprezentantul Tiraspolului s-a pronunţat „împotriva oricăror acțiuni unilaterale care ar putea duce la crearea de tensiuni și deteriorarea atmosferei în dialogul părţilor”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.