Transnistria şi Găgăuzia

TIRASPOLUL SPERĂ CĂ PREŞEDINŢIA SLOVACIEI ÎN OSCE VA ACTIVIZA REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

09 noiembrie, 2018

Ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, speră că „reglementarea conflictului moldo-transnistrean va fi un obiectiv important al președinției Slovaciei în OSCE în 2019”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE al regiunii, despre aceasta el a declarat joi la întrevederea cu o delegație a Ministerului Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace, condusă de secretarul de stat Lukas Parizek.

Ministrul a spus că partea transnistreană „caută modalități pentru un dialog constructiv cu Moldova”.

„ne bucurăm de atenția părții slovace și cred că avem interese care coincid în mod obiectiv legate de căutarea soluțiilor la problemele de lungă durată. Sunt convins că trebuie să ridicăm restricțiile, sancțiunile și alte aspecte negative care împiedică viața normală a oamenilor în toate domeniile: în economie, libera circulaţie, educație”, a spus el.

Lukas Parizek a menționat că unul dintre scopurile vizitei sale este de a înțelege ce măsuri practice va putea lua președinția slovacă în cadrul OSCE pentru a „îmbunătăți viața de zi cu zi a oamenilor”.

„În cadrul OSCE, există multe provocări cu privire la securitate și conflicte, de care trebuie să se ocupe organizația. Deja acum pot spune că se pare că aici există cel mai mare potențial pentru progres, pentru pași concreți, care se realizează deja și care pot servi ca exemplu în viitor pentru alte regiuni”, a spus diplomatul.

Participanţii la discuţii au menționat că platforma „Reuniunii Permanente ...” mai este numită „Formatul de la Bratislava”, deoarece anume în capitala Slovaciei a avut loc prima şedinţă a „Reuniunii Permanente ...” (atunci în formatul „3+2”). Părțile au exprimat interesul reciproc față de caracterul ritmic al activității mecanismului consultativ internațional în timpul președinției slovace în OSCE în 2019 și, de asemenea, disponibilitatea pentru o reuniune până la sfârșitul acestui an.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.11.09 15:53 Eva
    DE ce nu sunt schimbari spre bine, deja a trecut 28 d eani, da situatia nu sa schimba de loc.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.