Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE IGOR DODON ŞI FOSTUL LIDER TRANSNISTREAN IGOR SMIRNOV AR PUTEA AJUNGE SUB INCIDENŢA SANCŢIUNILOR AMERICANE

20 noiembrie, 2018

Forumul Rusiei Libere (FRL), din care fac parte politicienii de opoziţie ai guvernării actuale a federaţiei Ruse, a propus Washingtonului să aprobe noi sancţiuni individuale în privinţa persoanelor care fac parte din „lista lui Putin”, inclusiv în privinţa Preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, şi fostul lider al autoproclamatei RMN, Igor Smirnov.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la pagina FRL, proiectul „proiectul este conceput să devină o chestiune cu adevărat civilă, care să permită determinarea cercului persoanelor responsabile de starea actuală a lucrurilor în Rusia”. Lista este „primul pas în crearea unei baze de dovezi pentru crimele comise de persoanele indicate”.

Lista cuprinde 12 categorii de persoane, inclusiv „lideri” – figuri politice de rang înalt, responsabile de planificarea, elaborarea, implementarea, finanțarea, susţinerea (dez)informațională a operațiunilor agresive, criminale și corupte în Federația Rusă.

Igor Dodon a fost inclus la nominalizarea „Agenți străini”, din care mai fac parte fostul premier italian Silvio Berlusconi, fostul cancelar german Gerhard Schroeder, președintele Cehiei, Milos Zeman, fosta președintă a Georgiei, Nino Burjanadze, fostul președinte al APCE, Pedro Agramunt, politicianul francez Marine Le Pen și chiar fostul secretar de stat american Henry Kissinger.

Fostul lider de la Tiraspol a fost inclus în categoria „marionete şi criminali de război”, din care fac parte „şefi și angajați ai unor formaţiuni de stat și cvasi-stat în afara Federației Ruse, ocupate, sprijinite, finanțate de regimul Putin, vinovate de crime peste hotarele Rusiei”.

Din această nominalizare mai fac pare președintele Siriei, Bashar Assad, fostul lider al Osetiei de Sud, Eduard Kokoitî, șeful administrației ocupaționale din Crimeea, Serghei Aksenov, președintele Comitetului de apărare al Dumei de Stat, Vladimir Şamanov, șeful grupării teroriste proruse „LNR”, Leonid Pasecinik.

Fundația a invitat activiștii societății civile „să precizeze și să completeze Lista lui Putin, să formeze liste regionale și sectoriale ale persoanelor responsabile pentru încălcări sistematice ale Constituției Federației Ruse, Codului penal, legilor rusești, dreptului internațional și să acumuleze dovezi privind crimele comise de persoanele indicate”.

INFOTAG precizează: Primul Forum al Rusiei Libere a avut loc în martie 2016 la Vilnius și a fost organizat de politicienii ruși Garri Kasparov și Ivan Tiutrin. La lucrările Forumului participă tradițional activiști civili ruși, politicieni, jurnaliști, publiciști, experți internaționali, reprezentanți ai culturii. De atunci, au avut loc cinci forumuri.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.